Норвежката компания "Екуинор" (Equinor - формирана от Statoil и StatoilHydro - б.р.) съобщи, че е приключила изтеглянето си от съвместните си дружества в Русия, предаде Ройтерс (Reuters). Плановете за това бяха обявени на 27 февруари, броени дни след началото на руската инвазия в Украйна.

Equinor е вторият по големина производител на петрол и газ в Европа след енергийната група BP, която на свой ред също обяви излизането си от Русия.

"Излизането от всички наши съвместни дружества в Русия беше приключено съобразно норвежките и европейските санкции, наложени на Москва заради войната й в Украйна", се казва в прессъобщение на компанията. 

Equinor прехвърли участието си в четири руски съвместни предприятия на "Роснефт" (Rosneft), освобождавайки норвежката фирма от всички бъдещи ангажименти и задължения и подписа споразумение за излизане от петролния проект Kharyaga, се казва в съобщението. 

По-рано компанията заяви, че е спряла търговията с петролни и газови продукти от Русия и е отписала 1,08 милиарда долара в отчета си за финансовия резултат за първото тримесечие на 2022 г.

В началото на месеца BP също отчете, че през първото тримесечие е понесъл голяма загуба заради излизането си от "Роснефт" и въпреки по-големите постъпления в резултат на поскъпването на петрола и газа: групата е била на минус 20,4 милиарда долара спрямо печалба от 4,7 милиарда долара през същото тримесечие миналата година. 

"Сега ще спрем новите инвестиции в нашия руски бизнес и ще започнем процеса на излизане от съвместните ни предприятия по начин, който е в съответствие с нашите ценности", каза в края на февруари главният изпълнителен директор на Equinor Андерс Опедал.

Компанията, която е мажоритарна собственост на норвежката държава, присъства в Русия повече от 30 години, а през 2012 г. договори стратегическо сътрудничество с "Роснефт". Тези планове бяха преразгледани заради западните санкции, наложени на Москва след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., но Equinor остана партньор в няколко съвместни предприятия.

Сътрудничеството на Equinor с "Роснефт" включва находището за тежък нефт и газ "Северно Комсомолское" в Западен Сибир и разработката на "Северен Даниловски" в Източен Сибир.