ИКЕА (IKEA) обяви днес, че пуска разпродажба в интернет на много ниски цени, последната търговска дейност, преди да сложи край на присъствието си на този пазар, където шведският мебелен гигант се надява един ден да се завърне, предаде Ройтерс.

"От 5 юли в продължение на няколко седмици ще можете да купувате артикули на ИКЕА само на сайта ikea.ru", се казва в съобщение на групата на руския й сайт. "Стоките ще се продават, докато има наличност", уточниха от търговската верига.

Стартиралата  разпродажба обаче почти веднага срина сайта на компанията, който, съдейки по гневните тиради в социалните мрежи, й изигра жестока шега. Първите съобщения за прекъсвания се появиха около 10 сутринта. Хората се оплакаха от невъзможност за добавяне на продукт в количката, некоректно показване на количеството на продукта в сайта, както и съобщения за грешки на екраните. Заявката "повторете заявката по-късно" развали нервите на милиони клиенти, съобщи spb.mk.ru

По обяд ИКЕА пусна съобщение на сайта си, че услугата й за поръчки временно е недостъпна по технически причини.

Шведският производител на мебели е сред над 1000 западни компании, които прекратиха дейностите си в Русия или направо се изтеглиха от страната след началото на инвазията на Москва в Украйна на 24 февруари.

През юни ИКЕА обяви, че възнамерява да продаде някои заводи, да затвори офиси и да намали персонала си в страната, където има около 15 000 служители, поради липсата на перспектива за възобновяване на продажбите в близко бъдеще.

"Ингка груп" (Ingka Group), собственик на магазините ИКЕА в Русия, изрази готовност да се върне един ден в страната, но уточни, че засега няма условия за това.