През последните месеци работата по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България е интензифицирана. Това заяви Теменужка Петкова, министър на енергетиката на България, след срещата си с представители на консорциума Шах Дениз.

На срещата бяха коментирани доставките на природен газ за България, съобщават от министерството.

"Мога да препотвърдя подкрепата от страна на правителството към междусистемната газова връзка. Това е основен приоритет, залегнал в управленската ни програма. За трета поредна година правителството залага в бюджета държавна гаранция в размер на 110 млн. евро", каза енергийният министър.

"Ай Си Джи Би" вече е бенефициент и по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", което ни дава възможност да използваме допълнително финансиране в размер на 39 млн. евро по проекта", допълни тя.

В момента и трите обществени поръчки по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в ход - за избор на доставчик на тръби, за проектиране и строителство и за избор на инженер-консултант.

"Амбицирани сме всички дейности да се изпълняват съгласно графика", подчерта министър Петкова. По думите й се предвижда през 2020 г. междусистемната газова връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация.

Представителите на консорциума информираха министър Петкова, че добивът на природен газ от втората фаза на Шах Дениз е ускорено. Те увериха, че страната ни може да получи първите количества природен газ от Азербайджан през 2020 г. Азербайджан подкрепя България в дейностите по гарантиране на енергийната сигурност в региона, допълниха още те.