Полша и Унгария са отворени за нови предложения от ЕС с цел разрешаване на спора заради обвързването на следващия европейски бюджет и средствата за възстановяване от пандемията с върховенството на закона, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на говорителя на полското правителство.

Полша и Унгария блокират около 1,8 трилиона евро европейски фондове, включително стотици милиарди евро, които трябва да бъдат отпуснати скоро, за да помогнат на 27-членния блок да излезе от рецесията, причинена от втората вълна на COVID-19.

Министър-председателите на Полша и Унгария се срещнаха в понеделник във Варшава след подобна среща миналата седмица в Будапеща, отбелязва Ройтерс.

Европейският съюз разследва и двете националистически правителства за подкопаване на независимостта на съдебните им системи и медии.

"Ние сме отворени за нови предложения и сме уверени, че споразумение може да бъде постигнато, но ние подчертаваме, че то трябва да съответства на европейските договори и на заключенията от Европейския съвет през юли", заяви говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер.

Той посочи, че и двете правителства се опитват да убедят партньорите си в ЕС, че "подобни своеволни критерии за оценяване на върховенството на закона в други държави ще бъдат опасни" за бъдещето на европейската интеграция. "И те (тези критерии) могат де факто да доведат до бъдеща дезинтеграция на ЕС, което никой не иска", допълни Мюлер.

Според Полша и Унгария поставянето на условия за отпускането на европейски фондове противоречи на европейските договори. Германският канцлер Ангела Меркел, чиято държава председателства ЕС в момента, заяви вчера, че според нея върховенството на закона е "основата на европейския проект". Меркел каза, че постигането на консенсус на срещата на високо равнище на ЕС на 10-11 декември няма да бъде лесно, съобщава АП.