Унгария и Полша блокираха днес приемането на бюджета на ЕС за 2021-2027 година и плана за справяне с последиците от Ковид-19. Това се случи на среща на постоянните представители на 27-те страни членки. Причината за ветото е включена клауза, която обвързва достъпа до финансиране със зачитането на върховенството на закона, предадоха световните агенции.

Посланиците на държавите в ЕС трябваше да одобрят компромис, който бе постигнат в Европейския парламент по пакета от 1,8 трилиона евро, но не успяха заради ветото на Варшава и Будапеща, отбелязва Ройтерс.

Самото обвързване на европейските средства с върховенството на закона е било прието на равнище посланици, тъй като това гласуване е изисквало само квалифицирано мнозинство и противопоставянето на Варшава и Будапеща не е успяло да го спре, уточни германското председателство на ЕС.

При гласуването на бюджета от 1,1 трилиона евро и пакета за възстановяване на икономиката от 750 милиарда евро, които изискват единодушна подкрепа, "две страни членки изразиха резерви", посочи председателството.

Будапеща и Варшава се противопоставят на задействането на механизъм, който може да лиши от европейски фондове страни членки на ЕС, обвинени в нарушаване на принципа на правовата държава (независимостта на съдебната система и спазването на основни права), припомни АФП.

Двете страни са в процедура на ЕС, разследваща ги за подкопаване на независимостта на съда, медиите и неправителствените организации, допълва Ройтерс.

Евродепутатите и страните членки се споразумяха в началото на ноември по този механизъм. Това пък отвори пътя за сделка по европейския бюджет 2021-2027, с който е подкрепен планът за съживяване.

Ако условността на отпускането на пари се запази, двете страни може да загубят достъп до десетки милиарди евро от европейските фондове, отбелязва Ройтерс.

Тъй като без единодушие по бюджета от 1,8 трилиона евро никоя страна от ЕС не може да получи финансиране, това предоставя възможност на Унгария и Полша за сериозен натиск за премахване на тази обвързаност, посочва агенцията.

Блокирането означава, че парите за икономическо възстановяване от пандемията за всички страни от ЕС вероятно ще се забавят. Първоначално се предвиждаше да започнат да се отпускат от средата на 2021 година.

"Ако спазвате върховенството на закона, няма от какво да се страхувате. Блокирането на цялото европейско кризисно финансиране в най-тежката криза от десетилетия е безотговорно", написа в Туитър Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента.