Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС, заплашвайки да наложи вето на бюджета за 2021-2027 г., ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните правителства, предаде Ройтерс.

Писмото е подобно на друго, изпратено по-рано от унгарския премиер Виктор Орбан. То е изпратено до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до германското ротационно председателство на ЕС.

Говорител на ЕК потвърди, че такова писмо е получено.

Както Полша, така и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

Въвеждането на това обвързване беше ключово за Европарламента и някои северни европейски страни искаха условията да бъдат още по-строги, отбелязва Ройтерс. Полша и Унгария обаче могат да наложат вето на бюджета и да попречат на всички страни от ЕС да получават европейско финансиране. Това обаче би навредило и на тях. Варшава и Будапеща получават от бюджета повече средства, отколкото внасят и много поддръжници на управляващите националистически партии зависят силно от преките европейски субсидии.

Моравецки обаче предупреждава в писмото си, че без достатъчни гаранции за зачитане на правата на страните членки "не виждаме възможност да ратифицираме бюджета в полския парламент".