Френските власти заедно с Германия ще търсят варианти да приемат новия бюджетен план на ЕС без участието на Полша и Унгария, които го блокираха заради механизъм, обвързващ достъпа до финансиране със зачитането на върховенството на закона, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на френския държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

Франция няма да се откаже нито от плана за възстановяване на икономиката, нито от ценностите си, нито от механизма, засягащ върховенството на закона, каза Бон пред Сената.

Ще видим как в краен случай да продължим напред без страните, блокиращи бюджетния пакет, за да не бъде Европа заложник на редица правителства, които не желаят да споделят основополагащи принципи на нашия политически проект, заяви още държавният секретар.

Бон отбеляза, че създалата се ситуация повдига въпроса за приемането на решения с единодушие и методите на работа в ЕС.

Той уточни, че Франция, заедно с Германия, ще търси практически решения, които позволяват да се изяснят техническите детайли на прилагане на този механизъм.

Със сигурност обаче не се готвим да поставяме под въпрос прилагането му, тъй като става дума за нашите ценности и европейския проект, подчерта Бон.

Решихме да предложим за гласуване въпроса за приемането на пакета с мерки в понеделник, така че всеки да осъзнае своята отговорност и факта, че Полша и Унгария го блокират, допълни той.

Двете страни блокираха в понеделник приемането на бюджета на ЕС за 2021-2027 година и плана за справяне с последиците от Ковид-19, на обща стойност 1,8 трилиона евро, одобрени през юли от страните членки. Причината е включена клауза, която обвързва достъпа до финансиране със зачитането на върховенството на закона.

Будапеща и Варшава се противопоставят на задействането на механизъм, който може да лиши от европейски фондове страни членки на ЕС, обвинени в нарушаване на принципа на правовата държава (независимостта на съдебната система и спазването на основни права).

Двете страни бяха подкрепени днес от Словения.