Правилният подход към пенсиите е те да бъдат преизчислени с актуален осигурителен доход, най-добре от 2020 година. "Трябва да спрем да залъгваме пенсионерите с подхвърляне на подаяния от по 50 лева, докато следващото правителство не реши да ги спре, наложително е пенсиите да бъдат преизчислени", каза икономическият съветник от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова пред БТА, помолена да коментира как трябва да се подходи по отношение на добавката след май месец.

Правителството в оставка реши допълнителните 50 лева към пенсиите да се дават и през май. Не е ясно какво ще се случи с добавката, която в момента се отпуска на всички пенсионери, през следващите месеци. По думите на Григорова бюджетът надали може да си позволи такъв голям разход. Тя припомни, че парите се дават на всички пенсионери, включително и на тези с максималната пенсия от 1440 лева.

Комисията по осигурителни отношения към НСТС днес ще гледа законопроект на БСП за преизчисляване на пенсиите. Григорова каза, че КТ "Подкрепа" ще застане зад предложението, тъй като това е последователна позиция на синдиката през годините. Според нея, депутатите трябва да подкрепят предложенията за преизчисляване на пенсиите, за да се сложи край на демагогията по отношение на парите за възрастните хора. Григорова посочи, че преизчисляването няма да реши проблемите с разликата между най-ниските и най-високите пенсии, но ще даде сигурност на пенсионерите, че няма да им бъде отнето нещо, което е давано преди това.

Експертът изрази безпокойство, че е възможно не само да не се случат важни политически решения за здравните и икономическите мерки в сегашната ситуация, но и да не се гласува обезпечаването на взети вече решения като допълнителните 1000 лева за работа с Ковид пациенти. Трябва да се обезпечат и средствата за мярката 60/40 или за други варианти на подкрепа, които синдикати и работодатели предлагат. Това трябва да бъде направено в рамките на живота на този парламент, в противен случай ръцете на служебното правителство са вързани, а последствията ще се усетят както от хората, така и от бизнеса, смята Григорова.

Снимка: Жана Цонева

КТ "Подкрепа" настоява българската позиция по директивата за адекватни минимални заплати категорично да защитава законово обезпечаване на адекватно минимално възнаграждение, а не пожелателност за такова. Идеята е в основното тяло на директивата да залегне предложението минималното възнаграждение да е 60 процента от медианната заплата за страната и 50 процента от средната. Трябва да бъдат включени и всички категории работници в обхвата на директивата, така че да не се позволи някои да са с по-ниски възнаграждения от минималните. Синдикатът настоява още да се ограничи достъпът до обществени поръчки на фирми, в които няма сключен колективен трудов договор.

Ваня Григорова посочи, че минималната заплата не трябва да е обвързана с производителността на труда, защото, по думите й, човекът на минимална заплата не е този, от когото зависи производителността на фирмата. Тя е следствие основно от технологичната обезпеченост на производството и от управленските умения на собственика и неговите висши мениджъри.

Срокът за предложения по директивата е 11 май и българската позиция трябва категорично да бъде заявена скоро, за да бъдат защитени интересите на българските работници, смятат от КТ "Подкрепа".