В Министерския съвет ще бъде създадена експертна работна група, която ще координира всички необходими дейности от страна на държавата за осигуряване на поетапен преход на рафинерията в Бургас към преработката на неруски петрол. За целта ще се подготви конкретен времеви график, съобщи правителствената информационна служба.

Днес Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди потенциалните рискове при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в "Лукойл Нефтохим Бургас", се казва в съобщението. Те са отразени в анализи и доклади на Министерството на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, на Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна агенция "Разузнаване" и служба "Военно разузнаване". Членовете на Съвета формулираха конкретни мерки за намаляване на рисковете, които ще бъдат предложени за обсъждане на Министерския съвет. Правителството ще ги разгледа на закрито заседание.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение (дерогация) от европейското петролно ембарго за Русия, с което допуска внос по море на руски петрол до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента - на 28 юли, народни представители от "ГЕРБ-СДС", "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Движение за права и свободи" внесоха предложение за неговото предсрочно прекратяване.

Срокът, който сме заложили е Министерският съвет да отнеме дерогацията без условности до 30 дни, след влизане в сила на закона, каза в деня на внасянето на проекта в НС (28 юли) Делян Добрев (ГЕРБ), председател на енергийната комисия. До края на септември приемат закона, до края на октомври - спират изключението, стана ясно от думите му.

В края на февруари "Лукойл" увери служебния премиер Гълъб Донев, че процесът по технологична подготовка на бургаската рафинерия за диверсификация на доставките на суров петрол върви и че през месец март може да стартира работата с неруски петрол.

Това е второ заседание на Съвета по сигурността по темата в последните дни. В понеделник, 21 август, Съветът дискутира възможните последствия при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в "Лукойл Нефтохим Бургас". Министерства и секретни служби представиха своите доклади, предстоят решенията на Съвета, които той ще предложи на правителството, информира тогава МС.

По-рано днес министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков посети пристанище "Росенец", където съобщи, че Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" вече има лиценз за пристанищен оператор, с което държавата ще може да управлява терминала. До дни трябва да се постигне и споразумение за използването на данъчния склад на територията на терминала, което е изискване за получаване на експлоатационна годност на самия пристанищен оператор, обяви министърът.

На 11 август 2023 г. Министерският съвет прие решение за прекратяване на концесионния договор, смятано от 15 август с.г. Назначената от министъра комисия трябва в 30-дневен срок от прекратяването на концесията да приеме нефтеното пристанище.

В следващите 3 месеца предстои да бъде изработен анализ, съвместно със службите за сигурност, с Агенция "Митници", Гранична полиция за това как точно да бъде организирана работата в обекта, каза министър Гвоздейков. Анализът е свързан със сигурността на обекта и ще определи мерките за сигурност, които държавата ще наложи на терминала, информира той.