Само една национално представителна организация не подкрепи в НСТС проекта на държавния бюджет за 2019 г. Поектобюджетът на Държавното обществено осигуряване получи подкрепа от три организации, а четири не го подкрепиха. Бюджетът на НЗОК беше подкрепен от пет организации и отхвърлен от две, каза след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество председателят на Съвета Валери Симеонов, цитиран от БТА.

На заседанието бяха обсъдени проектобюджетите за 2019 година на държавата, на ДОО и на НЗОК.

Работодателите не подкрепят увеличението на максималния осигурителен доход, което според тях е станало без консултации и оценка на въздействието, каза заместник-председателят на БСК Димитър Бранков. За ръста на минималната работна заплата няма разчети и предложеното увеличение не съответства на производителността на труда и разходите за труд, като се основава на ръста на разходите в бюджетната сфера, каза още той. Според бизнеса минималната заплата трябва да се определя въз основа на механизъм.

АИКБ не подкрепя бюджетния дефицит, заложен в държавния бюджет. От организацията изразиха подкрепа към бюджета на НЗОК, като се надяват, че през бюджетния модел, чрез увеличаване на контрола в системата, да има подобряване на начина на лечение и качеството на здравните услуги.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни позицията на синдиката по бюджета, че това е най-добрият в управлението на Борисов. Това Димитров каза, след като вчера финансовият министър Владислав Горанов представи проекта пред синдиката (на снимката).

Димитров отбеляза, че заложените приходи от 4,6 млрд. лв повече биха гарантирали изсветляване на икономиката. По отношение на разходите за персонал, които са с 830 милиона лева повече, Димитров изтъкна, че това е най-голямото увеличение, но добави, че за постигане на 60 процента средноевропейски доходи при стандартна покупателна способност, до 2022 година увеличението на разходите трябва да е 12-14 на сто, което е и предпоставка в контекста на членството ни ЕRMII и Еврозоната.

По бюджета на ДОО, Димитров коментира, че заложеното увеличаване на приходите и намаляване на разходите стабилизира пенсионната система. По думите му, за да няма таван на пенсиите, трябва да е много по-висок максималният осигурителен доход.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" изрази недоволство от намаляване на преразпределителната функция на държавния бюджет и изтъкна, че сегашните протести са и заради липса на средства, а те се набавят с увеличаването на дела на тази функция през държавата. Тя определи като "празни приказки" твърденията на ръководството на КPИБ, че хората с високи доходи заради увеличаването на максималния осигурителен доход ще отидат в Сърбия и Македония, като се позова на тенденцията те да заминават главно в Западна Европа. Григорова изтъкна липсата на разчети върху бюджета и хората от промяната в медицинската експертиза. Тя посочи още, че с около 15 милиона лева намаляват парите за социално включване.

Представителят на "Подкрепа" поиска да се въведе необлагаем минимум и прогресивно данъчно облагане и съобщи, че синдикатът е разработил два модела за тези мерки, които в края на месеца ще бъдат представени.

За ДОО Григорова препоръча да има по-иновативни мерки за намаляване на сивата икономика и недекларираната заетост. По отношение на бюджета на НЗОК тя съобщи, че с преминаването на Фонда за лечение на деца в чужбина към касата бюджетът ще е 12 милиона лева при 20,5 милиона, харчени в предходна година. Тя допълни, че не се предвижда еднократна помощ, за да се издържат децата в чужбина при лечението им при прехвърлянето на фонда към касата.

В отговор на въпрос вицепремиерът Валери Симеонов каза, че няма да се оттегли от бъдещото председателстване на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Този съвет в момента се ръководи от Бисер Петков, напомни Симеонов и допълни, че е присъствал на заседанията, когато е било необходимо. По думите му майките на деца с увреждания не са негови членове за разлика от национално представителните организации на хората с увреждания, с които година и половина не е имал проблеми.