Аз съм от хората, които са умерени оптимисти за развитието на ЕС. Мисля, че България трябва да работи за промяната Съюза към по-добро. Ако мнозинството беше против еврото, щяха да обменят евро в левове последната седмица. Статистиката показва, че над милиард лева са обменени в евро само за последната седмица. За мен това означава, че хората смятат за по-добре да държат спестяванията си в евро, а не лева. Това каза икономистът Владимир Каролев пред Нова тв.


"За мен премиерът е абсолютно прав, че няма консенсус по темата с еврото. Това го показват и социологическите данни. Мнозинството от българите не иска еврото, а друга част иска референдум за него. Крайно време е да има широк обществен дебат по темата. Всичко това обаче е стъпка към правилния процес", коментира икономистът Стоян Панчев.

Според Панчев това, че хората депозират парите си в имоти, е форма на паника. "Ние знаем нещо, което беше доказано и при кризата с КТБ, а това е, че валутният борд работи отлично вече 23 години", добавя той.

"Големите притеснения на хората са относно цените на стоките и евентуален гръцки сценарий. Една от реалните опасности, които могат да се случат при евентуално влизане в еврозоната, е това капиталите на банките да бъдат изнесени към централите им", добави Панчев.

Владимир Каролев напомни, че престоят в така наречената чакалня на еврозоната може да бъде дълъг. Той даде пример с държави, които са били там между 2 и 3 години и други, които са прекарали 11.

Според него хората, които сменят депозираните си пари от лева в евро губят от курса, като това не им носи никакъв друг позитив.