Министрите на финансите от еврозоната обсъждат днес документ, призоваващ фискалната политика да стимулира повече икономическия растеж - стъпка, която би могла да доведе от повече разходи за Германия на фона на опасенията от спад, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Валутният съюз от години се придържа към "широко неутрална" фискална политика в годишните си препоръки въпреки нееднократните призиви на Европейската централна банка и страните с бавен растеж да се инвестира повече.

Само че миналогодишният слаб растеж в Германия, най-голямата икономика в блока, и страховете от нов спад, подхранени от епидемията от коронавирус в Китай, карат Берлин да смекчи позицията си.

Досега германските власти проповядваха мерки за строги икономии, за да бъдат намалени фискалните дисбаланси на страни с големи дългове като Италия и Гърция.

В текста се подчертава, че по-големите разходи ще трябва да бъдат съобразени с фискалните правила на ЕС, позволяващи бюджетен дефицит до 3 процента от брутния вътрешен продукт. Не става ясно как еврозоната дефинира понятието "спад" като отправна точка за по-експанзионистична политика.

Очаква се документът, който е предмет на обсъждане на днешната среща в Брюксел, да бъде приет утре, съобщиха официални представители.