Цените на петрола скочиха с 4%, след като САЩ и Обединеното кралство нанесоха удари в Йемен по позиции на бунтовниците хуси заради неотдавнашните техни атаки срещу търговски кораби в Червено море.

Суровият петрол Brent достигна 80 долара за барел за първи път тази година, след като подкрепяните от Иран бунтовници се заканиха да отвърнат на удара, извършен от западните сили, съобщи Би Би Си (BBC).

Въпреки че цената се покачи, тя е под върховете, достигнати, когато Русия нахлу в Украйна.

Но правителството на Обединеното кралство се опасява, че ако прекъсването на товарния трафик се разпространи, е възможен нов енергиен шок.

Би Би Си оповести, че се е добрала до информация, според която британското Министерство на финансите е моделирало сценарии, включително за покачване на цените на суровия петрол с повече от 10 долара за барел и на природния газ с 25%.

В петък суровият петрол Brent - това е международният еталон за цените на петрола за голяма част от света - достигна 80,55 долара за барел, докато американският суров петрол от Западен Тексас се повиши с 2,71% до 74,73 долара.

По-високите цени на енергията рискуват да разпалят инфлацията точно когато тя започна да се забавя. Междувременно разходите за превоз на контейнери с кораби скочиха, което означава, че компаниите могат да решат да прехвърлят този допълнителен разход върху потребителите.

Британският премиер Риши Сунак оправда ударите с това, че атаките (на хусите) са причинили "сериозно прекъсване на жизненоважен търговски път и (по-високи) цени на суровините".

Но Саймън Френч, главен икономист на Panmure Gordon, посочи, че цените на енергията все още са значително по-ниски, отколкото бяха преди четири месеца.

"На тези нива това всъщност е доста дезинфлационно за икономиката на Обединеното кралство", каза той.

Експертът добави, че когато Централната банка на Англия вземе следващото си решение за лихвения процент през февруари, цените на петрола все още вероятно ще бъдат с около 20% по-ниски, отколкото през изминалата есен.