Аргументите на КЕВР за вдигане цената на тока са напълно основателни и не са свързани само с българската реалност, каза днес във Варна министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди откриването на ядрения форум Булатом. Тя допълни, че когато се коментира тази тема, не бива да се забравя, че освен всичко друго, стойността на въглеродните емисии се е покачила рязко.

Преди дни от КЕВР одобриха повишение на цената на тока средно с 3.48% за цялата страна. Поскъпването на тока ще е най-осезаемо в Югоизточна България, където се предвижда увеличение от 3,59 процента. Клиентите на ЧЕЗ ще плащат с 3,46 на сто повече, а за тези на Енерго-Про - с 3,38 процента

Цените на парното и топлата вода също ще се повишат средно с около 4,5 процента от 1 юли.

Категорично не говорим за затваряне на въглищните централи у нас, те са базови мощности на българската енергетика, каза още Петкова. Тя допълни, че управляващите ще продължат да ги защитават, тъй като без тях енергийната система на страната трудно би могла да бъде балансирана.

Предприети са редица действия за подобряване финансовото състояние на ТЕЦ "Марица Изток 2", каза още министърът. По думите й дружеството изпитва затруднения точно заради разходите, свързани с плащането на емисиите.

"Работим върху вариант за осигуряване на механизъм за капацитет на този тип производители на електрическа енергия, като до края на годината трябва да сме представили пред ЕК нашата визия по този въпрос", допълни Петкова.