Цената на тока ще се повиши средно за страната с 3,48 процента от 1 юли, изчислиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Новата цена ще важи за битовите потребители и за бизнеса на регулирания пазар. Експертите на регулатора са направили това изчисление, след като са разгледали постъпилите заявления на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про, уточни регулаторът.

Поскъпването на тока ще е най-осезаемо в Югоизточна България, където се предвижда увеличение от 3,59 процента. Клиентите на ЧЕЗ ще плащат с 3,46 на сто повече, а за тези на Енерго-Про - с 3,38 процента, посочиха от КЕВР.

Окончателните цени предстои да бъдат одобрени от енергийния регулатор в края на юни.

Цените на парното и топлата вода също ще се повишат средно с около 4,5 процента от 1 юли, изчислиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Единствено за Сливен има предложение за поевтиняване с 0,4 процента. За София се планира увеличение на топлинната енергия от около 4,3 процента. Най-голямо увеличение на цените се планира в Разград - 17,53 на сто, както и в Габрово - 12,53 процента