"Постижимо е да удържим 3% дефицит. Нямаме чак такива бомби, заложени в бюджета, които да са непреодолими. С една строга позиция на финансовия министър това може да стане. Трябва да има някой с химикала в крайна сметка, който да казва докъде може". Това заяви пред БНР Петър Ганев - старши изследовател в Института за пазарна икономика.

"Между първо и второ четене има над 80 предложения. Има предложения от опозицията, но дори и формации, които подкрепят кабинета, внасят предложения. Очевидно някакви изменения ще има. Те вероятно ще бъдат в посока на вдигане на заплати в определени ведомства, може би и някои социални плащания, но размерът няма да е такъв, че да обърне цялостната рамка на това, което Асен Василев е представил", коментира Ганев.

"Малко стана като една магическа кутия бюджетът - всеки нещо прави и накрая винаги влизаме в 3-те процента. Нищо чудно и сега да стане така, тъй като има буфери. Въпреки този дебат важно е да се инвестира - дайте да не напомпваме само текущи и социални плащания, за да има пари за инвестиции, да могат да се харчат по Плана за възстановяване. Просто това не може да се случи в тези мащаби. Държавата няма готовност с големи проекти. Дори да се появят нови социални разходи, най-вероятно капиталовата програма ще е тази, която ще ги финансира", отбеляза икономистът.

Имаме проблем с готовността, смята Ганев и изказа мнение, че трябва да се мисли за капиталово бюджетиране. "Тази магическа кутия по скоро пак ще проработи", прогнозира той.

Бюджетът е напрегнат и ДДС-то трудно ще се изпълни, но ми се струва, че все пак ще влезем в 3-те процента дефицит, обясни той.

Ганев смята, че ДДС за ресторантьорите трябва да се върне на старата ставка. Трудно е да отнемеш ниското ДДС на книгите и бебешките храни, подчерта той.

"Имиджът на ресторантьорите на фона на другите стоки с отстъпки в ДДС е по-лош и най-лесно е може би тяхното ДДС да се върне, но дебатът е за всички. Аз лично бих върнал всичко на 20%. Даде ли се отстъпка на един сектор, става неизбежно да дадеш и на другите. Ние за 3 години разглобихме ДДС и ако това не спре, натискът ще продължи за още разглобяване, за още стоки и услуги. Всички трябва да имат еднаква ставка и тя да е по-ниска. Може да имаме ставка 10% и тя пак да носи приход".

"Големият дебат ще бъде за следващата година, когато вече трябва изцяло нов бюджет, който да влезе навреме и където няма оправдание, че нещо става набързо и просто връзваме рамка, където вече трябва да се мисли за една по-устойчива средносрочна рамка", коментира Ганев.

В момента виждаме дефицит, който тази година го връзваме, но следващата и по-следващата е на ръба на 3%, в някои случаи е над 3%, подчерта икономистът. По думите му средносрочната рамка за следващата година ще бъде важна, за да се даде ясен сигнал, че бюджетът е в рамки.

Ганев изтъкна, че бюджетът за следващата година ще трябва да заложи реформи.

"Ако ще отговаряме на всички социални искания, трябва да започне преглед къде отиват парите. Основната линия да бъде - нека да има доходен критерий за всеки един трансфер. Всяка мярка към насоченост на трансферите води до недоволство, но това не е причина да не се случи. Финансовият министър е този, който ще насочи парите там, където постигат резултат - това е неговата роля."

По-важно е в самите сектори парите да отиват там, където има смисъл, смята Петър Ганев. Според него тогава вече много по-лесно се връзка един бюджет.