Правителството, основните работодателски организации и синдикати се споразумяха върху пакет от компенсационни мерки, които да неутрализират влиянието на нарасналите цени на енергията. Това стана на среща, провела се в Министерския съвет и определена от участващите в нея като ползотворен диалог.

Най-общо, бизнесът и синдикатите приеха мерките, предложени от правителството. На отделна пресконференция от работодателските организации и синдикатите обявиха, че отменят насрочения за 18 май протест, но и че остават в протестна готовност. 

Какво предложи правителството - за електроенергията

По време на срещата правителствената информационна служба разпространи съобщение, в което компенсацията изглеждаше така: като краткосрочна мярка кабинетът предлага компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНЕБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

Какво поиска бизнесът (на 11 май, когато обяви протестната си готовност)

Компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от СВРЪХпечалбите на производителите на енергия.

Какво договориха

Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компенсации за май и юни, всичко над 200 лв. на мегават да бъде компенсирано с 80% от държавата, каза след срещата премиерът Кирил Петков. Според него това ще осигури спокойствие и предвидимост за бизнеса за месеците май и юни

"Досега (компенсацията) беше 185,59 и се повишава на 200 лева. Начинът на изплащане на компенсацията - 80 процента от ръста над 200 лева без таван се изплаща директно като компенсация към бизнеса, 20 процента над тази цифра се изплаща към бизнеса", обясни министърът на енергетиката Александър Николов.

Какво предложи правителството за природния газ

Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от тази за април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от април + 100% от повишението на цената през месец май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса за месец май спрямо април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на "Газпром експорт" да спре доставките за България.

Какво поиска бизнесът 

Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с "Газпром експорт", да бъде поета като компенсация от бюджета.

Какво договориха 

Договорихме, че цените за месец май на природния газ, които са над тези за април, също ще бъдат компенсирани от държавата, каза премиерът Петков. Азерският газ ще потече в пълните си количества от договорените 1 млрд. куб. м годишно от 1 юли, независимо кога ще бъде готова връзката с Гърция, увери той.  

Ще се приложи пълният размер на компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената за май. Тоест, цената за месец май няма да е по-висока от тази за месец април, отбеляза Александър Николов.

Какви дългосрочни мерки предложи кабинетът - чрез законодателни промени

Предлага се автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" - изплащане на "свръхпечалби" от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

Какво поиска бизнесът

Да се разработи и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени, както и програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

Какво още предвижда кабинетът

Разбрахме се, че заедно с бизнеса и профсъюзите ще работим за законопроект, който да мине пред Народното събрание, за дългосрочни компенсации, така че бизнесът да прогнозира какви ще бъдат разходите му за енергия, обяви още министър-председателят след срещата.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет, отбелязаха в по-ранното си съобщение от правителствената информационна служба.

С мерките, които правителството обеща да продължат за месеците май и юни с изричната уговорка, че ще имаме дългосрочно трайно и устойчиво решение от 1 юли насетне, можем да успокоим всички български предприемачи, всички работещи хора в България, каза председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев по време на пресконференцията.

На 17 май предстои среща на представители на правителството, работодатели, синдикати с превозваческите фирми, които готвят протест на следващия ден.