Един от възможните варианти за увеличаване на пенсиите от 1 юли е с процент от инфлацията, например 10 на сто. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, който участва в националната конференция "Работеща България за бъдещето на труда", организирана от КНСБ, предаде БТА.

Паралелно с това, пакетът предвижда всички пенсионери да получават и по 60 лева всеки месец, които да заменят досега изплащаната ковид добавка, която е до края на юни.

Според Гьоков преизчисление на пенсиите трябва да има от 1 октомври т.г. със средния осигурителен доход за 2021 г. По думите му за подобна мярка ще са нужни "страшно много пари, но си струва да се направи, защото ще заличи разликите между старите и новите пенсии и ще възстанови доверието в пенсионната система".

Подобно преизчисление ще доведе до допълнителен разход от около пет милиарда лева, каза в отговор на въпрос социалният министър. Засега подобен вариант не срещал разбиране от Министерството на финансите. Работна група продължава да обсъжда всички варианти за увеличение на пенсиите, които са около 10, уточни той.

От днес започна и редовното изплащане на пенсиите и добавките към тях за май, като то ще продължи до 20 май (петък), съобщиха от Националния осигурителен институт.

Едновременно с тях отново ще бъдат направени и допълнителните плащания, които не представляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите - т. нар. "ковид добавка" от 60 лв. и разликата между общата сума от пенсии и добавки през януари 2022 г. и общата сума от пенсии и добавки от декември 2021 г.

Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще се извършва по график, предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават сумите по банков път, ще бъдат извършени на 9 май 2022 г.