Правителството на Китай се разпореди държавните компании да спрат вноса на американска селскостопанска продукция на фона на новата ескалация на търговската война със САЩ, съобщава агенция Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Според информацията на американската медия, китайските агропромишлени компании вече изпълнили това нареждане и вече очакват резултатите от търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че неговата страна ще въведе нови мита в размер на 10% от 1 септември върху китайски стоки на стойност 300 милиарда долара. Една от причините за този ход на американския държавен глава, по неговите думи, е, че Китай не е изпълнил своето обещание да увеличи покупките на селскостопанска продукция от САЩ.

Вашингтон и Пекин водят преговори за разрешаване на търговските спорове в течение на няколко месеца. През първата половина на май в американската столица се проведе 11-ия кръг от консултациите, но след това диалогът влезе в задънена улица. На 10 май САЩ въведоха допълнителни мита върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, увеличавайки ставките от 10% на 25%. В началото на юни правителството на Китай предприе ответни мерки в отношение на повече от 5 хиляди товарни позиции на САЩ за 60 милиарда долара.