Фермерите трябва да знаят условията и правилата за прилагането на стратегията "От фермата до трапезата", а засега прилагането им е неизвестно и това е притеснително. Това каза Патрик Пагани, политически съветник в "Копа-Коджека", организация на браншови организации в земеделието, по време на конференция на тема "Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата", която се провежда днес в столицата.

Тази дискусия е ежедневие в Европа, но е важно да се сведе до ниво отделни държави. Светът и Европа вече не са същите, откакто изработихме стратегията "От фермата до трапезата". Едва няколко месеца след като я представихме през 2019 г., дойде пандемията, последва войната, напомни той.

Пагани припомни, че виждаме двуцифрена инфлация що се отнася до храната и не бива да забравяме, че по време на кризи и нарушени вериги на доставки, земеделските производители останаха на място, за да може храните да достигнат до нас.

"Посоката е ясна, но прегледах едни цифри - от 28 действия, които има в стратегията, досега са представени 10 и предстои да бъдат представени още 18. Трябва тепърва да видим как ще започне изпълнението, но се чуват разнопосочни гласове", коментира Пагани и допълни, че фермерите трябва да знаят условията и правилата, а засега прилагането им е неизвестно и това е притеснително.

Той подчерта, че до 2030 г. остават само 7 години, така че ни трябват иновации, справедливо възнаграждение, справедлива търговия и равни условия за всички, в противен случай тази стратегия няма да работи. "Трябва да въвлечем всички фермери, които да допринесат за осигуряване на устойчивост. Инструментите са налице, но има ключови мерки, които са крайно важни като предусловия, и трябва да станат ясни", заключи Пагани, допълвайки, че трябва да се вземе предвид инфлацията в новия бюджет, който ще се прави тази година, защото това е важно за фермерите.