"Подкрепяме много иновации, които ще променят лицето на селскостопанския сектор", каза Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), на конференция на тема "Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата" в София.

Събитието е по инициатива на Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП и има за цел да събере всички заинтересовани страни от България и Централна и Източна Европа, както и видни европейски експерти. Сред тях са българският министър на земеделието Явор Гечев, членовете на ЕП Сергей Станишев, Иво Христов, Асим Адемов, Клара Агилера (Испания, С&Д) и Кармен Авраам (Румъния, С&Д), народни представители от 48-ото Народно събрание, както и представители на браншови организации, бизнеса и неправителствения сектор.

В дискусията участват и заместник-министри, и директори на дирекции от Румъния, Словения, Словакия, Гърция и Хърватия. Да споделят позицията си пристигнаха експерти от водещи в сектора неправителствени организации, базирани в Брюксел, като Copa-Cogeсa, Animal Health Europe и FEFAC European Feed Manufacturers" Federation.

Таков отбеляза, че, менажирайки Националния иновационен фонд, от агенцията подкрепят иновационни проекти, свързани с нови методи за лечение на крави, на говеда, за да се избегне употребата на антибиотици. По думите му, това е изключително важно за хората, употребяващи мляко и месо. Таков посочи, че подкрепят и проекти за хидропонно отглеждане на зеленчуци, както и за формули за подобряване на почвите, информира БТА.

"Относно Стратегията "От фермата до трапезата", смятам, че този път със сигурност ще бъде постлан с иновации", коментира Таков. По думите му иновациите са бъдещето на този сектор.

Изпълнителният директор на ИАНМСП се спря и на дигитализацията на сектора. Той отбеляза, че за радост има доста агритех компании, които се развиват - български и на европейско ниво.

"Има една тенденция, която са т.нар. хиперлокални иновации, които са свързани с много близко до потребителите производство на хранителни продукти", посочи Таков. Той отбеляза, че на фона на всички кризи - ковид пандемията, войната в Украйна, дори земетресението в Турция, става от изключителна важност за хората, за сигурността на доставките, производството на хранителни продукти да е по-близо до потребителите.

Таков отбеляза, че в ковид кризата е станало важно и проследяването на веригата от хранителни доставки. По думите му хората искат да знаят откъде идват тези храни, как са произведени.

На конференцията беше представено и национално представително проучване на "Тренд". То е проведено в средата на януари т.г. сред над 1000 души по метода "лице в лице". На въпрос "Четете ли информацията на етикета на храната, която купувате", 49% отговарят, че четат, 46% не я четат, показва проучването. Преимуществено жените четат етикета, мъжете - в много по-малка степен, коментира Димитър Ганев.

Според данните от проучването 53% от анкетираните казват, че са чували, че земеделието в ЕС се подкрепя с европейски средства чрез общата селскостопанска политика, 43% не са. За сметка на това за стратегията на ЕС "От фермата до трапезата" само 12% са чули, 83% не са, отчете още Димитър Ганев. Той отбеляза, че декларативните нива са дори по-високи от реалните, защото такъв тип въпроси имат т.нар. престижен отговор - хората казват, че са чували, без да са чували.