Близо 43% от хората в България не са чували за Общата селскостопанска политика (ОСП) и европейските фондове за подкрепа. Това стана ясно от проучване на агенция "Тренд", което бе представено днес по време на конференция "Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата".

 

Събитието е по инициатива на Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП и има за цел да събере всички заинтересовани страни от България и Централна и Източна Европа, както и видни европейски експерти. Среда тях българският министър на земеделието Явор Гечев, членовете на ЕП Сергей Станишев, Иво Христов, Асим Адемов, Клара Агилера (Испания, С&Д) и Кармен Авраам (Румъния, С&Д), народни представители от 48-ото Народно събрание, както и представители на браншови организации, бизнеса и неправителствения сектор. В дискусията участват и заместник-министри, и директори на дирекции от Румъния, Словения, Словакия, Гърция и Хърватия. Да споделят позицията си пристигнаха експерти от водещи в сектора неправителствени организации, базирани в Брюксел, като Copa-Cogeсa, Animal Health Europe и FEFAC European Feed Manufacturers" Federation.

От отговорите на проучването на "Тренд" става ясно, че 53% от хората са чували за ОСП, но в същото време едва 12% знаят за инициативата "От фермата до трапезата". Данните дори може да са малко по-високи в случая, защото част от хората може да отговорят "представително" - тоест да смятат, че разбират какво е селскостопанска политика, а в същото време да не знаят за какво всъщност иде реч, обясни по време на презентацията Ганев.

По отношение на хранителните продукти най-важна в момента за българите е цената на стоките, става ясно от проучването. Това е най-важният компонент за 77% от анкетираните. На второ място са вкусовите качества (66% от анкетираните), а на трето място са хранителните качества (56% от запитаните). Здравословните качества на храната са най-важни за 52% от населението, става ясно още от проучването.

За повече от половината хора у нас е важно също така храната, която консумират да е българска. След това анкетираните не се вълнуват откъде точно идва храната, след като не е нашенска. Също така за 46% от хората храната на трапезата ни в момента е достатъчна. Приблизително същия брой българи смятат, че храната е достъпна у нас.

За потребителите има и други важни фактори при покупката на храна. Така например 29% от хората се вълнуват дали продуктът е създаден с намалена употреба на пестициди. 22% от анкетираните също така следят дали храната има "био" или "еко" характеристики.

Снимка: БТА

В преработката на храна при местните суровини най-важно за анкетираните е доколко е ограничено добавянето на сол и захари. Важно условие е и да има по-малко употреба на червено месо, добави Ганев.

Традиционно жените четат повече етикетите спрямо мъжете, става ясно от проучването на агенция "Тренд" . За 45% от хората също е важно от какъв материал е опаковката на храната. За други 44% от хората това обаче няма значение. Традиционно хората, с повече възможности в големия град обръщат внимание на опаковката на храната, добави Ганев при представянето на проучването.

Българите обаче остават доста незапознати за мерките, които Европа предприема за разхищение на храни. Едва 16% от анкетираните са попадали на информация в тази посока. Категорично обаче 74% от хората не са имали достъп до подобна информация или не се вълнуват за разхищението на храна.