Министърът на земеделието Явор Гечев и Сергей Станишев обсъдиха перспективите пред Европейския съюз за чиста и достъпна храна. Двамата участваха на конференцията "Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата", проведена по инициатива на Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП. Събитието събра в София европейски експерти и всички заинтересовани страни от България, Централна и Източна Европа.

"Не е трудно да си министър на земеделието, трудно е за фермерите, защото политическите решения в крайна сметка рефлектират върху тях. Европа е пред реформи, сега е пред най-голямата, най-екологичната, най-скъпата и най-касаеща всички - потребители, фермери", каза Явор Гечев.

"Като че ли тази романтична идея за това да ядем чиста храна, да е достъпна като цена, да е лесно приложима от фермерите, да е разбрана от потребителите, май е само романтична на този етап, заради много въпросителни. Европа мислеше едно в спокойни, устойчиви времена, и в един момент се случи война в Европа. Войната в Украйна промени всичко - цените на базовите горива, промени цените, търговските пътища", каза земеделският министър.

"Трябва да сме амбициозно зелени, но и да осигуряваме продоволствена сигурност за Европа. Тази дискусия е първата в Европа, преди да започне реално приемане на стратегическите планове. България също ще променя своя Стратегически план, не може да направим нищо сами", каза Гечев. "Сега е времето да отворим дискусията, в момента виждаме предпазливост от правителствата да говорят по темата, но е важно да говорим и още по-важно е обществото да участва в този дебат", отбеляза той.

"Дебатът е необходим, защото трябва да гарантираме, че нашите цели ще бъдат превърнати в практика, съгласен съм, че много време беше изгубено в определяне на целите в борбата с глобално затопляне, хранителни вериги да се променят, за да се осигури сигурност", каза Явор Гечев.

"Амбициите на Комисията е да вземе специфики на всяка страна, трябва да се изправи пред измененията в климата и ограниченията на Общата селскостопанска политика. Отварят се нови възможности за нас, шансове, които да създадем за наши граждани, солидарност с Украйна и да гарантираме Зеления преход, но и да се даде сигурност на европейските фермери", добави министърът на земеделието.

Снимка: БТА

Инициаторът на конференцията Сергей Станишев обясни, че стратегията "От фермата до трапезата" има три аспекта - здравето на хората, интересите на селскостопанския сектор, околната среда и климата, като между тях трябва да се намери баланс.

Ние трябва да излезем от чисто вътрешната ни черупка - без да имаме партньори в ЕС, няма да постигнем целите си, каквито и да са те. Искам да започна с 3 въпроса - защо правим тази конференция, защо точно сега и какво искаме да постигнем. През май 2020 г. ЕК прие стратегията "От фермата до трапезата", част от Зелената сделка на ЕС. Много от предложенията по нея са чувствителни, спорни и нелеки за изпълнение, има вътрешни разминавания в мненията. Затова дискусията е необходима и една от целите ни днес е да бъде постигнат баланс, посочи Станишев.

По думите му много от действията по стратегията вече са в процес на приемане и обсъждане, но наред с това се случиха много нови неща между 2020 г. и днешната дата - пандемия, война. "Уроците, които преживяваме, трябва да бъдат включени в политиката на ЕС", посочи Станишев.

Според него политическата воля е нещо положително и важно, но решенията трябва да се вземат на базата на експертиза, която е всеобхватна: "Искам да подчертая един аспект, много важен, специално за социалистите - според изследване от преди 2 години, 9 на сто от европейците не могат да си позволят храна с месо, риба на всеки трети ден от седмицата".

Станишев посочи като цели на днешната среща предприемането на стъпки към формиране на национална позиция с широка обществена подкрепа, координиране с позиции на други страни и формиране на коалиции, "да формулираме национална позиция, но да работим и с други", подчерта евродепутатът. По мнението му дебатите трябва да отидат отвъд обичайната ни реакция, че "това няма да стане", трябва да имаме отворени рецептори към позицията на другите. "Не можем да бъдем статични, нещата се променят", каза още Станишев.

Евродепутатът завърши изказването си с три призива - към Министерството на земеделието да разясни на всички какво предстои, към браншовите организации да не очакват цялата работа да бъде свършена от аграрното ведомство, а да взимат отношение, към академичните среди, без чиято експертиза нито един от тези процеси не може да бъде изпълнен.

Снимка: БТА

Според Сорин Моисе, държавен секретар за земеделието от Румъния, единство, солидарност и стабилност са необходими в днешно време. "Този дебат е необходим, защото трябва да гарантираме, че нашите цели, определени от ЕК и заложени в стратегията, ще бъдат превърнати на практика", допълни той.

Според Моисе много ценно време е било изгубено в борбата с глобалното затопляне, а промяна в хранителните вериги е необходима, за да се предотврати загубата на ресурси.

"През последните две години се отварят нови възможности пред нас - за тях искам да говорим днес. Трябва да говорим за солидарност с Украйна и да гарантираме зеления преход, но на първо място трябва да подкрепим нашите фермери", каза румънският държавен секретар.

По думите му трябва да се занимаем с животновъдството - ще намалим броя на кравите, но с какво ще ги заменим. "Насекомите не ни дават мляко", пошегува се Моисе. Според него що се отнася до намаляване на пестицидите, са необходими мерки за всяка държава поотделно, а не едни мерки за всички държави. "Трябва да сме заедно, защото заедно сме по-силни", заключи той.

"Всъщност проблемът е, че не може идеологията да неглижира цената, което е цялостен проблем, който ние, социалистите, също осъзнаваме", коментира евродепутатът Иво Христов от Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Клара Агилера, член на ЕП и координатор на Социалистите и демократите в Комисията по земеделие и развитие на селските райони коментира, че не може половината от фермите, както е в страни като Румъния и България, да получават 50% по-малко от своите европейски колеги и да бъдат поставяни в неравностойно позиция спрямо вноса от трети страни. Тя изтъкна, че не става дума само за Украйна.

"В условия на двуцифрена инфлация, говорим за стратегия, която предвижда 28 действия, от които Европейската комисия е представила само 10, още 18 очакваме", коментира Патрик Пагани, политически съветник на най-голямата фермерска организация в Европа Copa-Cogeca. Няма сигурност как ще се реализират високите цели на ЕС, фермерите имат голяма несигурност какво ще се случи. Прилагането на правилата е неизвестното в уравнението, което е притеснително", подчерта Пагани.

"Решението е в иновациите, но не може в САЩ едно технологично решение да бъде одобрявано за 14 месеца, при нас да отнема седем години, направи сравнение той. "Има решения, които трябва да се случат, за да може всички европейски изисквания да се изпълнят, защото фермерите първи усещат климатичните промени и първи биха взели мерки за предотвратяването им, ако имат сигурност", заяви на форума Пагани.