Парола, ПИН код, шаблон, пръстов отпечатък, лицево разпознаване, сканиране на ириса - изборът от методи за отключване на смартфони е голям. Всички те са за предпочитане пред липсата им, защото често имаме доста ценна лича информация на своя телефон. Кой метод обаче е по-добър? Нека разгледаме положителните и отрицателните страни на всеки един вариант за отключване на смартфона. Само когато знаем цялата информация за плюсовете и минусите им, ще можем да научим как правилно да отключваме смартфона си.

Парола

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тя може да съдържа комбинация от букви и цифри, а дължината ѝ да е между 4 и 17 знака. Базовите правила са тя да не съдържа цифри от рождения ви ден, името ви и повтарящи се или съседни числа, както и да не е нещо от рода на "password123". Ако измислите нещо сложно и успеете да го запомните, то защитата на вашия телефон ще е на възможно най-доброто ниво. Проблемът в случая е, че отключването на устройството ще отнема време, а вие може и да не успеете да запомните паролата си.

ПИН код

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Използването на ПИН код определено е по-лесно и бързо от това на парола. За жалост обаче често кодът е съставен от повтарящи се или съседни числа. Един от най-грешните ходове е използването на рождения ден. Стига да измислите нещо по-трудно, то ПИН кодът предоставя бърза и удобна алтернатива на паролата, която обаче е с по-слаба надеждност от някои от останалите алтернативи.

Шаблон

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Най-лошият вариант е използването на шаблон. Комбинациите от свързване на точки не са толкова много, а хората често избират по-лесни и неизискващи много движения такива. При редовна употреба по екрана остават следи, издаващи използвания шаблон. Специалистите препоръчват употребата на колкото се може повече точки. Това би затруднило разгадаването на шаблона и повишило сигурността на устройството. Въпреки, че е най-лесния и може би най-употребяван у нас метод, шаблонът е може би и най-слабия от към сигурност метод за отключване на телефона.

Пръстов отпечатък

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Сигурността на употребата на пръстов отпечатък е задоволително висока. Такива са бързината и удобството. Русковете тук са свързани с надеждността на системата, използвана от смартфона. По-стари и евтини устройства могат да страдат от бъгове и различни пропуски на сигурността. Ако сте човек, пазещ ценни неща на своя телефон, то трябва да знаете, че повечето шпионски агенции могат лесно да копират пръстовия ви отпечатък от чаша или друг предмет до който сте се докосвали.

Лицево разпознаване

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това е друг и удобен метод за отключване, използващ биометричните технологии. Макар да е бърз и лесен, а изготвянето на копие на вашето лице да е трудно на пръв поглед, то сигурността все още е ниска. Някои системи за лицево отключване могат да се измамят със снимка на лицето ви. Технологията е обещаваща, а добавянето на 3D сензор в предната камера сигурно би я направило една от най-сигурните алтернативи. Засега обаче специалистите препоръчват да изберете друг метод.

Сканиране на ириса

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Още от миналия век най-пазените военни системи за сигурност работят със сканиране на ириса. За разлика от пръстовия отпечатък той е много по-труден за подправяне, открадване или копиране. Днес това е може би най-оптималния вариант за отключване на смартфона, тъй като е не само сигурен, но и бърз.

Изборът

Мнозинството от българите обичат да работят с добре познатите пароли и шаблони, за да отключват своите устройства. В общия случай обаче биометричните данни са не само по-удобни, но и по-надеждни.

Според изследване на Apple вероятността за съвпадение на пръстови отпечатъци е 1:50000, а вероятността за познаване на четирицифрена парола е 1:10000. Това означава, че пръстовият отпечатък е по-добър от ПИН код или шаблон. Освен това вашият шаблон или ПИН код могат лесно да се разпознаят, стига да се провери за следи по дисплея.

Въпреки това, експертите по киберсигурност предпочитат използването на парола, стига тя да е добре измислена.

"Въпреки че всеки човек има уникален отпечатък, то паролата е уникална за всяка ситуация. Ако имам вашия пръстов отпечатък, имам вашия имейл, акаунти в социалните медии и банковата ви информация. Докато ако имам паролата ви може да имам само профила ви, за който тя е предназначена - стига да сте я използвали само веднъж", споделят експертите.

Рискът някой да хакне и открадне биометричните ви данни е съвсем реален. През 2015 година стана ясно, че хакери са откраднали пръстовите отпечатъци на над 5 милиона американци.

Мнозинството от потребителите обаче имат трудност в създаването на труден за разпознаване код. Причината е, че така самите те ще запомнят паролата си по-трудно.

Така се оказва, че може би най-добрата алтернатива към този момент на паролите е сканирането на ириса. Той е много по-труден за извличане от пръстовият отпечатък и много по-лесен за употреба от създаването на сложна парола. Въпреки това, открадването му и неоторизираната му употреба от някоя база с данни ви изправя пред по-голям риск, отколкото открадването на паролата ви.

Вижте как да подобрите онлайн сигурността си и да изберете най-добрата парола >> >> >>