Нарастващият "зелен отпор" срещу екологичния дневен ред на Европа засега не проваля плановете на ЕС за декарбонизация, но предстоящите европейски избори (идната пролет) могат да изложат на риск бъдещите мерки за климата и природата. Европейският съюз затвърди ролята си на лидер по отношение на изменението на климата, закрепвайки целите за намаляване на въглеродните емисии в законодателството и предлагайки политики за намаляване на емисиите през това десетилетие. И досега въздействието на този зелен отпор бе ограничено, смятат политици и анализатори, цитирани от агенция "Ройтерс". Причината бе, че повечето от основните европейски политики за намаляване на CO2 са фиксирани в закон.

Но тъй като политиците се стремят да превърнат целите за декарбонизация в мерки, които се простират отвъд производството на електроенергия в области като сгради и транспорт, те се сблъскват с нарастваща съпротива на хората, защото гражданите се борят с кризата с повишаващите сее разходи за живот.

Гневът около закона за постепенно премахване на отоплението с петрол и газ доведе управляващата коалиция в Германия близо до точката на пречупване, докато в Холандия гневът срещу плановете за намаляване на замърсяването с азот доведе до шокираща победа в анкетите за новата протестна партия на фермерите.

Анализаторите започват да калкулират как политиците все повече се захващат с притесненията относно разходите за екологични политики преди регионалните, националните и европейските избори през следващата година и половина.

"Определено обстоятелствата са различни от тези през 2019 г., когато започнахме с тази максимална подкрепа и политическа воля да действаме от... всички партии", каза европейският комисар по околната среда Виргиниюс Синкявичюс пред агенцията.

Политиците трябва да вземат предвид социологическите проучвания, които показват, че голямо мнозинство от гражданите са загрижени за изменението на климата и силните бизнес интереси, стоящи зад зеления преход. "Имаме това стабилно мнозинство, което подкрепя зелената сделка", каза той, имайки предвид нивото на подкрепа в Европейския парламент за цялостната зелена програма на ЕС.

"Но след това стигаме до по-трудни досиета (законови предложения на ЕС), където мисля, че неизбежно са силно засегнати от политическия дебат", добави Синкявичюс.

В резултат на това официални лица вече потвърждават, че става все по-трудно да се приемат зелени закони, като някои правителства на ЕС се противопоставят на новите лимити за емисии от автомобили и се стремят да отслабят контрола върху замърсяването в животновъдните ферми. Предложението за подобряване на енергийната ефективност на сградите е изправено пред отпор от страни, притеснени от цената.

Правителството на Полша, което е изправено пред избори през октомври, дори съди Брюксел за политиката в областта на климата.

"Иска ли ЕС да взема авторитарни решения за това какви превозни средства ще карат поляците?" неговият министър на климата и околната среда Анна Москова попита миналия месец.

Мерките за опазване на природата се сблъскват с още по-голяма съпротива от тези за декарбонизация поради лобиране от мощния селскостопански сектор и липса на силни бизнес стимули за промяна, обяснява и Натали Точи, директор на италианския мозъчен тръст за международни отношения Istituto Affari Internazionali.

Въпреки че неотдавнашна кампания на дясноцентристката Европейска народна партия, най-голямата група в Европейския парламент, за отхвърляне на предложения закон за възстановяване на увредената среда се провали, предложението изглежда ще бъде разводнено.

"Изборите за Европейски парламент догодина ще бъдат много решаващи, ако погледнем по-напред, защото дясноцентристката група се обръща по-негативно към зелените политики", каза Матс Енгстрьом от Европейския съвет за външни отношения.

Увереност за зелените инвеститори

Друго безпокойство е въздействието върху дипломатическата репутация на Европа и доверието на инвеститорите, идващо след като Съединените щати предлагат многомилиардни зелени субсидии и данъчни облекчения.

"Леко иронично е, че Европа има тези проблеми, след като Съединените щати най-накрая се разбраха", коментира Боб Уорд, директор по политиката и комуникациите в Изследователския институт Грантъм по изменение на климата и околната среда към Лондонското училище по икономика и политически науки.

Според Уорд Европа рискува да изостане от Индия и Китай в създаването на зелени индустрии и технологии. Миналата година Индия увеличи слънчевия си капацитет с 28%, изпреварвайки растежа при мощностите на европейските масивни корпорации.

"Ако Европа се колебае, това ще позволи на други страни да се възползват от международните пазари на електрически превозни средства и други технологии", каза Уорд.

Великобритания вече бързо се понижи от лидер на световната сцена в зелените политики и сега изглежда доста слаба в това отношение. Британските съветници по въпросите на климата заявиха през юни, че страната не прави достатъчно, за да постигне целта си за беземисионна икономика за 2050 г., докато поръчан от правителството доклад установи, че предприятията се оплакват от слабости в инвестиционната среда на Великобритания.

Напредъкът в областта на вятърната енергия на сушата и в морето в Обединеното кралство беше възпрепятстван от промени в правилата, например, което накара някои предприемачи да предупредят, че ще се затруднят да инвестират без по-добри стимули в тази посока.

Премиерът Риши Сунак, който е изправен пред избори след 18 месеца, предупреди миналия месец за политиките в областта на климата, които "ненужно създават на хората повече караници и повече разходи".

Гражданите и бизнеса

Зелените политики на Европа все още са по-надеждни от тези на САЩ, като се имат предвид колебанията между изборните цикли в Съединените щати, уточняват някои анализатори.

Но политиците от ЕС ще трябва да обърнат повече внимание на притесненията на гражданите и бизнеса, ако искат да запазят подкрепата си, докато приемат закони в сектори, които засягат пряко домакинствата.

Холандският министър по въпросите на климата и енергийната политика Роб Йетен сподели наскоро пред Ройтерс, че основното предизвикателство за следващите няколко години е политиците да покажат, че зеленият преход също е справедлив, с наличната подкрепа за нуждаещите се.

Споровете за зелените политики изстреляха десните популистки партии на второ място както в холандските, така и в германските проучвания.

Провалът на германския закон за отопление подчерта колко е важно да се гарантира, че зелените закони позволяват прехода, без да натоварват никого, обяснява Нина Шеер, говорител за защита на климата на управляващите социалдемократи в парламента. "В противен случай гражданите може да започнат да чувстват, че политиката в областта на климата винаги е финансово непосилна и лоша и това настроение след това се използва от популистите."

Изработването на силна зелена индустриална политика е от ключово значение, смята и Симон Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel. "Ако не създадем зелени работни места в Европа, ако не се погрижим да имаме тези промишлени и икономически възможности, ще имаме проблеми", категорична бе Талиапиетра.