Дванадесет страни, в които има сериозни горски масиви, са призовали държавите с развити икономики да изпълнят поетите от тях задължения за финансиране, като предоставят по 200 милиарда долара на година до края на десетилетието, за да се запази биоразнообразието, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Призивът е бил отправен по време на срещата на Организацията на договора за сътрудничество в Амазония, а страните, застанали зад него, са Боливия, Бразилия, Колумбия, Демократична република Конго, Еквадор, Гвиана, Индонезия, Перу, Република Конго, Сейнт Винсент и Гренадини, Суринам и Венецуела.

Вчера в Белем, Бразилия, държавни ръководители на редица страни се събраха, за да обсъдят опазването на Амазония.

Амазонската джунгла се смята за важен поглътител на въглерод с възможност да поеме огромно количество въглероден диоксид, което е от решаващо значение в борбата срещу изменението на климата.

Домакинът на срещата - Бразилия, има най-голяма отговорност в грижите за Амазония, тъй като 60% от горите се намират на нейна територия. Откакто по-рано тази година президентът Луиз Инасио Лула да Силва пое властта, той направи сериозни обещания до 2030 г. да сведе обезлесяването на Амазония до нулата. До голяма степен Лула спазва обещанието си, като инициира мащабни наказателни мерки срещу дървосекачи, фермери и незаконни златотърсачи.

Мерките вече показват резултат: през юли обезлесяването в Бразилия е с 66% по-ниско в сравнение със същия месец през миналата година, сочат предварителни данни.

Германия и Норвегия са сред страните с най-голям принос в Амазонския фонд - финансов механизъм, който помага за поддържането на горите в Амазония.

"Амазония е зеленият бял дроб на целия регион. Той крие невъобразимо богатство от биоразнообразие и е дом на коренни общности с огромно културно разнообразие", каза Нилс Анен от германското министерство на икономическото сътрудничество и развитие.

"Амазония ни е необходима за опазване на климата, околната среда и биоразнообразието в световен мащаб. Не можем да се справим без Амазония", допълни той.