Германските купувачи, които се радват на някои от най-ниските цени на хранителните стоки, бяха накарани от веригата супермаркети "Пени" (Penny) да платят допълнително за някои стоки, за да покрият "истинските разходи" за тях, предаде Ройтерс. Така от компанията се опитват да повишат осведомеността на обществеността за екологичната цена за производството на хранителни стоки.

Във водещата европейска икономика германците са платили едва 11,1 на сто от бюджета на домакинствата за хранителни стоки през 2022 г. спрямо среден дял от 15,9 на сто за ЕС като цяло и 20,6 и 17,9 на сто респективно в Испания и Италия. Това се посочва в данните на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

По-евтината храна в Германия, често произвеждана в индустриални количества, има висока екологична цена. Германското земеделие е отговорно за 55,5 милиона метрични тона парникови емисии миналата година, което е приблизително 7,4 на сто от общите емисии в страната.

"Трябва да се изправим пред неудобната истина, че цените на хранителните ни стоки не отразяват последващите разходи, които възникват за околната среда и обществото", заяви пред Ройтерс членът на управителния съвет на "Пени" Щефан Гьоргенс.

По време на кампанията за "истинската цена", която ще продължи до събота (5 август) клиентите на "Пени" във 2150 магазина от веригата ще трябва да плащат допълнително за девет продукта - от кисело мляко до наденица и вегански шницел, които включват разходи за климат, здраве, почва и вода, като ще им бъде показана и цената, която обикновено биха платили.

Така например цената на 300 грама сирене се увеличава до 4,84 евро спрямо 2,49 евро, пише БТА.

Компанията обяви, че ще дари всички допълнителни приходи за проект за подпомагане на устойчивото земеделие, но очаква също сериозен спад на продажбите, тъй като потребителите се борят с високата инфлация.

Според данните, предоставени от "Пени", органичните продукти имат средна екологична цена от 1,15 евро, а неорганичните, които се базират на химикали, имат средна екологична цена от 1,57 евро.

Не е ясно дали клиентите ще са склонни да плащат повече, за да намалят влиянието върху околната среда.