Китайска фабрика за електроуреди предпочиташе да поема минимални поръчки, за да управлява ефективно производството. Времената сега са толкова мрачни, че ще приеме всяка поръчка.

Маржът на печалбата на Foshan Top Winning Import & Export е спаднал до почти 0,5% от 2% преди около 3-4 години, според Ву, съсобственик на базираната в Гуангдонг фабрика и един от многото износители, които изпитват тревога за бизнес перспективите по време на най-големия търговски панаир в Китай, който се провежда в южния град Гуанджоу, предаде Ройтерс (Reuters).

"Продаваме електроуреди евтино като зеле", оплака се Ву. И добави, че "ако това продължи още една-две години, ще трябва да смени кариерата".

Мрачното настроение на Кантонския панаир, който се провежда два пъти годишно, се повдигна едва, едва от данните, излезли във вторник, които показват, че втората по големина икономика в света е нараснала с по-бързи от очакваното 5,3% през първото тримесечие.

Рязкото свиване на китайския износ в доларово изражение през месец март, въпреки ръста на обемите, и продължаващият спад на производствените цени (от година и половина), притъпиха надеждите, че Китай е на път към устойчив растеж след пандемията.

"В първия ден на миналата година получих повече от дузина запитвания, но днес получих само три визитни картички", каза Лоис Джан, мениджър продажби в Enping City Shuangyi Electronics Industrial, която произвежда високоговорители и микрофони.

Мениджър на производител на отоплителни уреди за открито, базиран в провинция Цзянсу, каза, че няма много надежди за своите европейски и северноамерикански пазари, където са базирани повечето му клиенти.

"Поръчките на един от нашите големи клиенти тази година бяха с 25% по-ниски от миналата година, а други клиенти все още не са решили дали искат да продължат да поръчват", каза Фен, който поиска да се използва само фамилното му име, за да може да говори открито за бизнес перспективите.

Фен каза още, че клиентите му изчерпват запасите си и се надява поръчките им да се увеличат по-късно тази година.

Рискът от по-нататъшно търговско напрежение със Съединените щати и Европа също е ключов проблем, отбелязва Ройтерс. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши с 60% мита върху китайския внос, ако победи действащия президент Джо Байдън на предстоящите избори.

"Независимо дали е Байдън или Тръмп, има истинско усещане за нестабилност", каза Пан Фенг, мениджър продажби в компанията, производител на сушилни, Jiangmen Jinhuan Electrical.

Американски и европейски високопоставени служители заявиха, че стратегическият натиск на Китай за укрепване и модернизиране на производствения си комплекс изостря индустриалния свръхкапацитет и сваля цените до нива, с които другите икономики не могат да се конкурират.

Изявления в този смисъл направи финансовата министърка Джанет Йелън по време на неотдавнашната си визита в Пекин.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също отбеляза свръхкапацитета на азиатския гигант и нелоялните му практики, свързани с конкуренцията.

Някои от високотехнологичните производители, изложители на Кантонския панаир все пак изразиха оптимизъм.

Сияо Йанмей, генерален мениджър на Guangdong Doni Intelligent Robot Engineering, предприятие за самоходни машини, каза, че бизнесът е натрупал 10-20% през първото тримесечие. Тя изтъкна, че правителствената подкрепа за сектора на иновативното производство е силна, включително с данъчни отстъпки и средства за усъвършенстване на оборудването.