"Фич" (Fitch) намали прогнозата си за суверенния кредитен рейтинг на Китай от "стабилен" на "негативен", като се обоснова с рискове за обществените финанси, тъй като икономиката е изправена пред растяща несигурност, докато се опитва да промени модела на икономическия растеж, предават Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

През декември същото стори и друга кредитна агенция - "Мудис" (Moody's).

"Промяната на прогнозата на "Фич" отразява трудната ситуация в Китай по отношение на обществените финанси, които са под двоен натиск от страна на намаляващия растеж и растящия дълг", казва икономистът от "Нейтиксис" (Natixis) за азиатско-тихоокеанския регион Гари Енг. "Това не значи, че скоро Китай ще обяви дефолт, но е възможно по места да има сериозни финансови проблеми".

"Фич" очаква общият дефицит на Китай, който покрива инфраструктура и други фискални дейности извън основния бюджет, да се увеличи до 7,1 на сто от БВП през настоящата година спрямо 5,8 на сто през 2023 г.

Макар и да намали кредитната перспектива на Китай, "Фич" потвърди рейтинга на страната на ниво от "А+", съответстващо на нивото и на другите две основни кредитни агенции.

"Фич" прогнозира освен това, че икономическият растеж на Китай ще се забави до 4,5 на сто през 2024 г. спрямо 5,2 на сто през 2023 г. МВФ прогнозира растеж от 4,6 на сто.

Пекин реагира с разочарование на стъпката на "Фич" и обяви, че намаляването на суверенния кредитен рейтинг на страната е "жалко".