От днес влиза в сила намалената ставка на ДДС от 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени.

Намаляването на ставката беше договорено като временна антикризисна мярка на среща между премиера Бойко Борисов и представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес. Против промяната бяха финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Собствениците на заведенията обаче смятат, че едва половината от тях ще могат да се възползват от намаленото от 20 на 9 на сто ДДС. Те смятат, че мярката решава проблема едва на половината от тях, защото засяга само храната, предлагана в заведенията.

"Нашата уговорка беше 9% за целия бранш, а сега отпадат от него доста сектори. Бира, вино, алкохолните напитки, доставките по домовете - това са цели търговски обекти, които само това правят и не могат да се възползват по никакъв начин от ДДС-то", обясни за БНР Ричард Алибегов от съсловната асоциация.

С непроменена ставка на ДДС остават и храните, и напитките от павилионите, както и от вендинг машините.

Промяна в цената на стоките на дребно няма да има единодушни са и търговците, и данъчните.

"По-вероятният сценарий е запазване на текущите цени непроменени и респективно малко по-голям марж, който обичайно остава на разположение на търговеца", добави Росен Бъчваров от НАП.

Антикризисната мярка, която влиза в сила от днес ще важи до края на следващата година.