Намаляването на ставката на ДДС от 20% на 9% до края на 2021 г. при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи е възможно да не бъде усетено от потребителите като по-ниски цени, като за сметка на това повече пари ще останат в джоба на търговците. Това коментира по bTV говорителят на НАП Росен Бъчваров, ден преди новата ставка да влезе в сила.

"ДДС се прилага от повече от 50 г. в ЕС и на много места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач най-общо казано е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за съжаление, не е намаляване на крайната потребителска цена, а оставане на определен буфер, марж за търговеца, което в специфичния контекст в България се счита за антикризисна мярка", обясни той.

Бъчваров обясни, че заради обвързването на 9-те процента с ресторантьорската услуга на мястото на търговеца с пряко и непосредствено предлагане на храна и напитки една пица може в заведение да е с ниско ДДС, а при доставка - със стандартни 20%.

Говорителят на НАП подчерта, че "касовите апарати са последният проблем" и могат да се препрограмират даже дистанционно.

"Нека да приемем, че НАП ще прилага разумно контролния си механизъм, предполагам, че данъчните органи също могат да си поръчат пица дистанционно", отбеляза Бъчваров.

На въпрос дали влизаме в ситуация, в която се дават стимули на бизнеси, които най-често са хващани в нарушения, говорителят на НАП коментира, че "рисковете по отношение на ресторантите и нощните заведения са относително по-големи, отколкото в останалите браншове". "Но не ме карайте да правя политически изказвания", добави Росен Бъчваров.

НАП и хазартът, фирмите и ревизиите

Мотивите Васил Панов да напусне НАП са лични, това е негово лично желание. Така говорителят на Приходната агенция отговори на въпрос за подаването на оставка на Васил Панов, служил почти 30 г. в системата на данъчните, ръководител на дирекция "Контрол". Той е представлявал НАП и в Държавната комисия по хазарта.

На въпрос дали Панов е допуснал по-ниското облагане за хазартни фирми на Васил Божков, Бъчваров припомни, че ДКХ е колективен орган с представители на ред други ключови ведомства.

"Хазартът беше облаган до 2014 г. с данъци. След 2014 г. те бяха заменени с такси и излязоха от полето на НАП", подчерта говорителят на агенцията.

Той коментира и одита на Сметната палата, според който в дирекции на НАП ревизиите не са възлагани автоматично. По думите на Бъчваров това е така единствено в "големи данъкоплатци", където са събрани 1000 фирми, осигуряващи 30 на сто от приходите. "В останалите структури има, например, 300 000 фирми и, когато трябва да се изберат 3000 за ревизия, има селекция. В "Големи данъкоплатци" се проверяват всички през определен период от време", поясни говорителят на Националната агенция за приходите.