В момента линията на бедност е 450 лв. С минималната пенсия от 467 лв. реално всички пенсионери с трудова дейност ще бъдат над тази линия. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев.

Най-голямото перо от сумата, предвидена в антикризисния пакет, е за подкрепа на пенсионерите - 1,4 млрд. лева. Това не е само антикризисна мярка, предвиждаме повишение на тавана на пенсията на 2000 лв., а от 1 октомври на 3400 лв., така че все повече хора да получават действителния размер на пенсията си, отбеляза Арабаджиев.

В петък на експертен съвет разгледахме финалните мерки, което предстои следващата седмица да влязат и в Народното събрание и от 1 юли да имаме действащ механизъм за компенсация, изтъкна депутатът, имайки предвид актуализацията на бюджетите на ДОО, НЗОК и държавния бюджет.

По думите на депутата от ПП доверието в системата трябва да се подобри. От 1 юли ще има 10% увеличение на всички пенсии, а ковид добавката от 60 лв. ще влезе в размера на пенсията.

Арабаджиев изтъкна, че от 1 октомври ще се премахне една несправедливост от последните 15-ина години - ще се намали разликата между старите и новите пенсии, с което средната пенсия ще се увеличи на около 720 лв.