Международното напрежение в търговията може да има положителни последствия за земеделието, като съживи усилията да се реформират най-неефективните мерки, които разпределят стотици милиарди долари сред земеделците всяка година. Това съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс.

Близо 70 процента от субсидиите, данъците и други финансови трансфери, засягащи фермерите, идват от мерки, които сериозно нарушават пазара, особено като създават изкуствена разлика между цените на местно и световно ниво. Това се посочва в годишното проучване за земеделската политика на ОИСР, чиято централа е в Париж.

След значителни стъпки в началото на новия век, имащи за цел да намалят субсидиите, които поддържат производството и цените, напредъкът в реформата е в голяма степен в застой през последното десетилетие, сочи публикуваният днес доклад. ОИСР смята тези субсидии за разточителни и пречещи на структурните реформи в земеделието.

Повишаването на търговското напрежение доведе до допълнителни мерки, които нарушиха пазарното равновесие като митата, но би могло също така да насочи вниманието върху справянето с дългогодишни нередности, заяви пред Ройтерс директорът по търговията и земеделието на ОИСР Кен Еш.

"Предпочитаме да сме оптимисти, тъй като има чувство на неудовлетвореност заради субсидиите в някои промишлени сектори като рибарството и земеделието", каза той по телефона.

"Ако нещата се обърнат от конфликт към сътрудничество, то можеш да са налице мерки, които започват да дисциплинират най-лошите практики, които нарушават равновесието не само в земеделието, но също така и в други сектори", добави Еш.

Той отказа да коментира конкретни търговски спорове, включително продължаващата от 1 година митническа война между САЩ и Китай.

Земеделието редовно е гореща точка в търговските преговори, най-вече в области като стандартите за храни и генетичните модификации. То е част от разногласията между САЩ и Китай.

Според проучването на ОИСР за земеделската политика през 2016-2018 година, което включва 53 страни, държавите са предложили 445 милиарда долара годишно нетни трансфери за земеделските производители