Цената в договорите за обществени поръчки ще може да се актуализира при висока инфлация. Това ще става по специална методика, която трябва да бъде одобрена от Министерски съвет. Тази промяна в Закона за обществените поръчки гласува окончателно парламентът в последния си работен ден.

Индексацията на договорите, сключени с държавата, бе настояване най-вече на строителните фирми, които се оплакват, че през последната година цените на материалите са скочили с над 20%, като на някои от тях достигат и 40 на сто. Наред с това негативно влияние оказват и цените на горивата.

Измененията бяха внесени от депутатите Настимир Ананиев, Богомил Петков и Юлия Шопова от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" (ПП).

В мотивите към законопроекта се казва, че с гласуваните промени ще бъде създаден правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изпълнени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги (в т.ч. договори за инженеринг), при така създалата се ситуация и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция, доставки и услуги, с оглед обезпечаване на правната сигурност и гражданския оборот.

Вносителите му уточняват, че в резултат на инфлацията са се увеличили цените на основните стоки и материали, в резултат на което редица фирми са в невъзможност да изпълняват договорите, сключени с държавата и общините. Това поставя страната пред опасността да загуби значителни средства по проекти, финансирани със средства от Европейския съюз, се казва в доклада на ресорната комисия, която предложи на парламета приемането му в зала.

Депутатите обаче отхвърлиха друг законопроект за промени в ЗОП - на депутати от "Демократична България" и ПП. С него се предлагаше ограничаване на инженеринга в строителството, като идеята беше той се прилага за изграждане на обекти само в изрично определените от закона случаи. По-рано днес темата стана повод за размяна на критики от страна на депутатите на ПП и на ГЕРБ-СДС.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев коментира промените:

"Фокусът и най-важното е европроектите, еврофинансирането, което се получава от различни инфраструктурни проекти, ако се окаже, че то не може да бъде завършено заради новите инфлационни и икономически процеси, България ще трябва да връща доста голям обем от финансов ресурс - говорим за милиарди".

Предложенията на ДБ включваха прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се изпълняват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

"Ние сме в една поредица от кризи, които изискват сложни и застъпващи се екстремни и екстремални решения. Част от кризата е политическа, тежка криза - това, че просто ние сме неспособни като политическа класа. И тук съвсем не се опитвам да се разгранича от това да произвеждаме добри решения. Това вероятно е възможното решение", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Искам просто да приветствам, като последно заседание и последен ден на този парламент, да приветствам добре дошли при мафията ДБ и ПП. Защото нещо, за което обясняваха, че е мафиотска сделка, сега я предлагат отново с голям ентусиазъм и ще я подкрепят", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Пътните строители, които през последните три протестираха заради ситуацията в бранша, обявиха по-рано, че спират с протестите. Те ще търсят диалог със служебно правителство, обяви пред журналисти председателят на Българската браншова камара "Пътища" Стефан Чайков.