Правителството предлага таванът на индексацията по договорите със строителни фирми да в 15%. От бранша и Сдружението на общините обаче настояват за 30% индексация на цените. 

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов определи като "дискусионен" предложения таван от 15 процента за индексация на строителните договори.

По време на форум на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Караджов коментира във вторник, че се водят разговори както с НСОРБ, така и с Камарата на строителите.

"Знаем, че и общините, и строителните фирми настояват за по-висок таван", посочи той. И добави, че има две седмици, в които да се уточни точният процент. През това време се обсъждат промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП). С тях ще се даде възможност на правителството, чрез постановление, да измени правилника за приложение на закона като всъщност инсталира методика, която касае само строително- монтажните работи, а индексирането ще е върху целия договор, обясни министърът. По думите му се използва "темпът на нарастване на строителните материали в шест отделни подсектора" заради ръста на инфлацията.

Депутатите предстои тази седмица да обсъдят два законопроекта за промени в ЗОП.

Единият законопроект е на депутати от "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ" и с него се цели създаването на правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изпълнени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги, договори за инженеринг, както и преодоляване на инфлационния риск, чрез прилагане на обективна и справедлива индексация на стойността на сключените договори по реда на Закона за обществените поръчки.

Другият проект е внесен от народни представители от ДПС, които предлагат да се премахнат всички възможности за заобикаляне на процедурите за възлагане на обществени поръчки. Премахват се възможностите за сключване на рамкови споразумения за възлагане, както и "ин хаус" процедурите.

 

Караджов подчерта, че с първия законопроект за изменение на ЗОП се дава възможност на МС чрез свое постановление да направи промени в Правилника за приложение на ЗОП, което ще се изрази в тази методика за индексация на цените.