Очакваме спад в цените на плодове и зеленчуци и задържане на цената на хляба. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов пред телевизия "Евронюз", цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието. Той добави, че се очаква по-ниските стойности да се усетят още в края на юни и началото на юли.

Иванов уточни, че по-евтини ще са сезонните продукти, които сега излизат на пазара. По думите му се очаква намалението на цените да е с около 10-20%, като добави, че тази статистика се предоставя от Министерството на икономиката и индустрията, които отговарят за Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Относно намалението на ДДС за хляба Иванов обясни, че тази мярка е поискана от самите производители, като прогнозите са, че по този начин цената му няма да се покачва.

Взели сме всички мерки в България да няма продоволствена криза, съобщи министър Иванов. Той допълни, че цел и задача на ръководството и целия екип на министерството е да поддържат българските земеделски производители, за да могат да задоволят нуждите на пазара и да са конкурентни.

Иванов информира, че до този момент стопаните са подпомогнати с 920 млн. лева, като от тях извънредните са 143 млн. лева по COVID-мярката. В публикуваното предложение за актуализация на бюджета на Министерството на финансите са предвидени още 168,7 млн. лева, които също ще предоставим на фермерите, посочи той.

Относно търговията на зърно министърът поясни, че покачването на стойностите е световна тенденция и нашите производители искат да продават и на международни пазари, и на по-високи стойности.

"Нашите очаквания са за много добра реколта от пшеница и липси няма да има, вътрешното ни потребление е задоволено от родното производство", подчерта Иванов.

Розопроизводителите ще бъдат подпомогнати с пет млн. лева по COVID-мярката, каза още министърът.