Община Троян променя модела на хранене в детските градини яслите. Това стана ясно от изказването на кмета на общината Донка Михайлова по време на участието й в международния форум "Зеленият преход - предизвикателства и решения за България", организиран от Dir.bg и 3еNews.

"На фона на темите за голямата политика ще покажа един модел за това как в една община се правят малки малки, стъпки за малките хора. Под термина "малки хора" не влагам метафора - става дума за най-малките хора за децата, а дори и за големите бебета и за грижата на една община към тях", разказа кметът. Тя посочи, че в случая става дума за управленски иновации, които се раждат в ежедневието на база на потребностите на хората.

"Иновациите имат смисъл за местната власт, само ако те променят живота на хората. За нас кметовете, които трябва да решаваме проблемите сега и веднага иновациите имат смисъл, ако се случват бързо. Иновациите стъпват на базата на много ресурси, които ние в общините понякога не осъзнаваме, че имаме", посочи Донка Михайлова.

За добрите промени тя показа един възможен модел, който може да последват много български общини.

"Откъде тръгнахме - тръгнахме от училищното здравеопазване и се опитахме да дефинираме основните проблеми на децата. И стигнахме до извода, че храненето е една от сериозните причини, която поражда проблеми. За това  направихме специална програма за детско и училищно здравеопазване, в която храненето имаше особено значение", разказа Донка Михайлова.

Тя посочи, че в началото общината тръгнала с малки стъпки към определени промени.

Първата, от които била да обедини храненето на всички деца от яслите и детските градини в един център за хранене, в който били приложени нови технологии. Закупени били нови съдове и съоръжения, които предполагат здравословно хранене.

Назначени били и технолози, които сменили основните храни, които се влагат в менюто на децата със здравословни.

"Стигнахме до извода, че имаме сериозен проблем, който може да наречем Закон за обществените поръчки. Той не ни позволява да влагаме в детското хранене здравословни храни, защото този закон предполага най-ниската цена да бъде определящ фактор при храненето на децата", обясни кметът на Троян. И допълни, че общината взела решение да се започне със засаждането на овощни градини на общински територии.

"Тръгнахме да търсим решение и както обикновено се случва стигнахме до извода, че проблемът, на давещия се може да бъде решен от самия давещ се", добави тя.

В процеса било изследвано, какви видове може да бъдат засадени, така че в тези овощни градини да не бъдат влагани препарати, които рушат детското здраве. Тук на помощ се явили учените от Института по планинско животновъдство и земеделие, който се намира на територията на Троян.

"Те подбраха за нас сортове, които са устойчиви на болести и които са предпоставка за чисто земеделие. Така засадихме три декара ябълкови насаждения, които в голяма степен обезпечават храненето с ябълки през голямата част от годината в детските заведения на територията на общината. По същия начин постъпихме и с вече съществуващи наши сливови градини като отново предложихме модела на нетретиране с препарати, които са вредни за здравето на децата", разказа Донка Михайлова.

Следващият етап бил свързан с отглеждането на зеленчуци.

"Създадохме оранжерии на площ от 200 квадратни метра с поливни инсталации, в които зеленчуците се отглеждат без изкуствена тор и химикали", обясни кметът. По думите й почвата в тях се обработва само с оборски тор.

В оранжериите били засадени лук, зелени салати, домати, краставици и пипер, които пряко се влагат в детското хранене в обединената детска кухня.

Местен предприемач дарил обслужваща сграда, в която били създадени хладилни помещения, които да позволят плодовете от овощните градини и зеленчуците да бъдат съхранявани по един добър начин.

Намерили се и родолюбиви съграждани, които дарили пчелин и пчели майки, които също станали част от стопанството.

По този начин следващата година децата в детските заведения ще могат да се хранят и с екологично чист мед, посочи Донка Михайлова.

Тъй като сливите не могат да бъдат съхранявани дълго време било взето решение с тях да се произвежда мармалад, в който не се слага нищо друго освен плодове - няма захар, няма подобрители, няма оцветители.

"Бурканче мармалад излиза 6 лева при положение, че в магазинната мрежа е между 8 и 10 лева. Това ни позволява да задържим цените на таксите в детската градина. Дори подобрихме финансовите показатели, слагайки плодовете зеленчуците и консервите", обясни кметът на Троян. И добави, че иновативна практика е малка крачка към здравословното хранене на децата и определено намалява себестойността на продукцията.

Донка Михайлова обясни още, че целият процес се прави от двама човека - един агроном и един общ работник, като общинската администрация се включва в периодите, в които трябва да се бере продукцията и трябва да се влага повече труд.

"Това действително допринася за една ниска себестойност на продукцията, която ако по някакъв начин, превъзмогвайки ЗОП можехме да доставим би оскъпила значително храната на децата от там и таксите, които родителите плащат", каза още тя.

От тук нататък предстои да бъдат интегрирани и Центровете за деца и младежи с увреждания.

"Ще ги включим в производството на продуктите на плодовете и зеленчуците. Като младите хора с увреждания дори ще могат да реализират определени, макар и скромни доходи", обясни тя. И добави, че по този начин ще бъде създадено едно своеобразно социално предприятие.

"Няма да спестя и проблемите - този модел трудно се вмества в съществуващото законодателство. Трудно намираме пътя, по който може да документираме целия този процес, просто защото такъв модел в страната не съществува", каза Донка Михайлова. И посочи, че не сертифицират продукцията, защото не искат сложните административни процедури за сертифицирането на продукцията като БИО да утежняват целия този процес.

"Ние искаме един прост модел, чрез който на своята собствена земя със своите собствени усилия като местна власт ние да влагаме по един прост начин в общинските детски градини една екологично чиста продукция. В този смисъл мисля, че е с Министерство на земеделието ни предстои път, който трябва да извървим, така че да намерим административен начин един такъв модел да влезе в рамките на закона без законът да бъде бариерата за него", каза в заключение Донка Михайлова.


Конференцията е организирана от Dir.bg и 3Е-news с подкрепата на "Филип Морис България", "Аурубис България", VISA, "УниКредит Булбанк", "Дънди Прешъс Металс", Brown to Green,"ПроКредит Банк", "Дейзи Тех АД", "Загорка", "Контур Глобал Марица Изток 3", ЧЕЗ, "Девня Цимент", "AES Bulgaria", "Контракс", "Солвей Соди", "Геотехмин ООД", "Bianchi Coffee","Еdoardo Miroglio", "White Water".

Партньори са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Индустриален клъстер "Средногорие", Индустриален клъстер "Електромобили", Институт за енергиен мениджмънт, Център за устойчиви финанси и енергетика, Пан Европа България, Атлантически клуб, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара, Американска търговска камара в България (AmCham), Българска асоциация по рециклиране, Браншова асоциация "Полимери".

Медийни партньори на инициативата са: БНТ, bTV Media Group, БНР, БТА и списание "Мениджър".