Британската инфлация изненадващо се е забавила миналия месец, но спадът вероятно е дал само временна възможност на потребителите да си поемат дъх и е малко вероятно да възпре Банк ъв Ингланд (Bank of England) от увеличаване на лихвите, което е възможно дастане още идния месец, предаде Ройтерс.

Потребителските цени са нараснали с 3,1 процента през септември на годишна основа, което е лек спад спрямо августовското увеличение от 3,2 процента, съобщи Националната статистическа служба (ONS), допълва БТА.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, залагаха на инфлация от 3,2 процента през септември, въпреки че 11 от общо 34 анализатори предвиждаха забавяне.

Като цяло тези данни едва ли ще променят особено очакванията, че Банк ъв Ингланд ще стане първата голяма световна банка, която ще повиши лихвите. Инвеститорите все повече залагат това да се случи след заседанието на комитета по парична политика на 4 ноември.

Главната икономистка на Кей Пи Ем Джи (KPMG) за Великобритания Яел Селфин заяви, че въпреки лекото забавяне на инфлацията, тя е превишила 3 процента за два поредни месеца, което се е отразило на покупателната способност на домакинствата. Някои от тях може да се сблъскат с по-високи разходи по ипотечните кредити, ако централната банка на Великобритания вдигне лихвите.

Очакваме по-нататъшно увеличение на инфлацията от октомври, което може да достигне около 4 процента в края на годината, като последният скок в цените на енергията на едро ще се пренесе и върху домакинствата, каза тя.

Хотелиерско-рестортантьорският сектор е повлиял най-много за забавянето на инфлацията през миналия месец, тъй като резултатите от схемата за субсидиране на ресторантите "Храни се навън, за да помогнеш", стартирала през август 2020 година, не са отчетени в годишните съпоставителни данни.

Цените за обяд или вечеря навън рязко са се повишили през септември миналата година, когато изтече срокът на схемата.

Цените на потребителските стоки обаче са продължили да нарастват, докато хранителните продукти са поевтинели с много по-бавен темп, отколкото през септември миналата година.

Миналия месец Банк ъв Ингланд обяви, че очаква инфлацията да се повиши до малко над 4 процента през последното тримесечие на 2021 година, но оттогава насам цените на енергията продължиха рязко да се покачват.

В неделя управителят на Банк ъв Ингланд Андрю Бейли изпрати поредния сигнал, че британската централна банка се подготвя да повиши лихвите за първи път от началото на кризата с коронавируса, тъй като свързаните с инфлацията рискове са нараснали.

Публикуваните от Националната статистическа служба данни предполагат, че ще има още по-голям инфлационен натиск. Цените на заводските стоки отново са се повишили заради поскъпването на металите и машините, както и на енергията. Разходите на британския бизнес за автомобилни превози са продължили да се увеличават през лятото, коментира статистикът от Националната служба Майк Харди.

Някои икономисти са на мнение, че Банк ъв Ингланд рискува да направи грешка, ако вдигне лихвите сега, тъй като голяма чат от инфлационния натиск в британската икономика по същността си е глобален и е отвъд влиянието й, отбелязва Ройтерс.