Новият британски финансов министър Джереми Хънт отмени почти всички икономически мерки, обявени в минибюджета на Лиз Тръс от края на септември, довели до буря на финансовите пазари и до уволнение "на пожар" на предложилия го Куази Куартенг, предадоха световните агенции.

Почти всеки елемент от плана на Тръс беше премахнат от новия й финансов министър. Правителствената програма "Тръс". Това е правителство, което живее час за час, коментира Крис Мейсън в Би Би Си.

Британски депутати от Консервативната партия ще опитат тази седмица да свалят премиера, която е и председател на партията.

Откакто напуснаЕС през 2016 г. Великобритания е сменила трима премиери, а опозиционните лейбъристи са вече с по-висок рейтинг от консерваторите.

Какво стори Хънт и може ли то да спаси Тръс 

Хънт, който смени Куартенг в петък, заяви, че ще бъдат отменени почти всички данъчни мерки от минибюджета, с намерението страната да възстанови стабилността и доверието, преди да поеме по пътя на растежа. По думите му отказът от намаляването на данъци ще донесе в бюджета 32 милиарда лири годишно. Правителството трябва да свиe и държавните разходи, които според в. "Сънди таймс" отварят дупка в бюджета в размер от 72 милиарда лири. 

В същото време Лиз Тръс провежда срещи с министри в опит да укрепи премиерския си пост, след призивите на някои депутати от нейната партия да го напусне. Премиерът обеща да намали данъците с повече от съперника си Риши Сунак в кампанията през лятото, сега ги задържа по-високи, отколкото е планирала. 

Джереми Хънт има амбицията да поправи грешката на предшественика си

Снимка: AP/БТА

Отменено

Обявените от новия финансов министър промени предвиждат безсрочно запазване на подоходния данък на 20 на сто. Планът на Куартенг предвиждаше намаляването му на 19 на сто от април 2023 г.

Кабинетът се отказва от идеята си да премахне горната граница на данъка върху доходите, според която най-добре платените трябваше да бъдат облагани с 45 пенса за всеки паунд (45 на сто). 

Отменя се обещаното намаляване на основната ставка на данъка върху доходите от 20% на 19% от следващия април.

Правителството ще продължи по плана си да увеличи догодина корпоративния данък до 25 на сто вместо сегашните 19 на сто, което е най-ниската ставка сред страните от Г-7. Оставането на сегашните 19 на сто би струвало на данъкоплатците 67,5 милиарда лири през следващите пет години.

Отменя се освобождаването от ДДС за купувачите, небритански граждани.

Кабинетът зачерква предвиденото замразяване на данъчните ставки върху различни алкохолни напитки. 

Хънт освен това обяви, че подкрепата на енергийните сметки за домакинствата и бизнеса - действието на тавана на енергийните цени, ще продължи до април 2023 г., след което ще бъде преразгледана и отпускана само целево.

Така дори водещият пакет за енергийна подкрепа, патерицата, на която министър-председателят се опираше, когато му задаваха труден въпрос през последните няколко седмици, се сви значително. Вече е шестмесечен пакет, а не двугодишен, отбеляза в коментара си Крис Мейсън.

Запазено

Запазва се намерението да бъде отменено неотдавнашното увеличение на задължителното Национално осигуряване, при което работниците и работодателите трябва да плащат допълнително 1,25 пенса на всеки паунд.

Гербовият налог за купувачите на имоти в Англия и Северна Ирландия: както планът заложи, няма да бъдат облагани първите 250 000 паунда от стойността на имота. 

Без данък ще са първите 425 000 паунда при покупка на първи имот.

Какви са перспективите пред Тръс

Това е кораб, от който парчета вече са се отчупили и потънали и където навигационното оборудване - самата посока и цел на това правителство - беше изтръгнато и хвърлено в морето първо с обратни завои, а след това с катапултиране на финансов министър, смята Крис Мейсън. "Кораб, на който голяма част от екипажа гледа към спасителните лодки, почти сигурен, че всичко скоро ще потъне."

Инвеститори дадоха своите първи оценки. Въпреки че промените на Хънт са добре дошли, страната все още е в несигурно икономическо състояние и се ръководи от  министър-председател със силно отслабени позиции.

Хънт премина през тясната пропаст между политическия императив и икономическия императив и се справя добре на този етап. Но ние не смятаме..., че смяната на финансовия министър изважда напълно Великобритания от гората. Все още говорим за почти неизбежна рецесия, която ще бъде придружена от висока инфлация. Това изглежда стагфлационно, което е много неудобно място, така че Bank of England има много работа за вършене, коментира Джеймс Ейти, цитиран от Ройтерс.

Самата Лиз Тръс  заяви, че британският народ с право иска стабилност, заради което се правителството се заема със сериозните предизвикателства при влошаващите се икономически условия, написа в туит Тръс. "Предприехме действия, за да начертаем нов курс за растеж, който предоставя подкрепа на хората в Обединеното кралство."

Правителството отиде "твърде далеч, твърде бързо" в стремежа си към растеж, добави говорителят. "Ние осъзнаваме, че икономическата стабилност е важна", особено на фона на глобалните проблеми, пред които сме изправени към момента, и заради които направихме промените, обясни още той.

Силен приятелски огън 

Над сто депутати от управляващата Консервативна партия са готови да връчат на Греъм Брейди, шефа на комисията по избора на партиен лидер, писмено изразено недоверие към Тръс, твърди "Дейли мейл", цитиран от БТА. Таблоидът е позовава на неназован източник.

Депутатите ще приканят Брейди да уведоми Тръс, че "времето ѝ е изтекло" или да промени вътрешнопартийните правила, за да стане възможно незабавно гласуване на вот на недоверие към нея. Според "Дейли мейл" Брейди бил против тази инициатива и смятал, че Тръс и новоназначеният финансов министър Джереми Хънт заслужават да получат шанс да изработят икономическа стратегия за бюджета.

"Таймс" се включва, като отбелязва, че някои депутати от Консервативната партия обсъждат тайно смяната на лидера на партията.

Байдън и Джентилони: Грешка, да бъдем внимателни 

През уикенда президентът на САЩ Джо Байдън определи първоначалния план на Тръс като "грешка" и добави, че е боло "предсказуемо", че тя ще трябва да се откаже.

"Не бях единственият, който смяташе, че това е грешка", каза Байдън. "Не съм съгласен с политиката, но това е работа на Великобритания."

Върховният представител на ЕС по икономиката Паоло Джентилони междувременно каза, че има "уроци, които трябва да бъдат научени" от случващото се в Обединеното кралство.

"Това, което се случи, показва колко нестабилна е ситуацията и следователно колко разумни трябва да бъдем и с нашия фискален и паричен микс", каза Паоло Джентилони в петък, след като Лис Тръс уволни Куаси Квартенг.