Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува първоначалния икономически план на британския министър-председател Лиз Тръс като грешка и заяви, че не е загрижен за силата на рязко покачващия се щатски долар, предаде Ройтерс.

В петък Тръс уволни финансовия си министър Куаси Куартенг и се отказа от част от икономическия си пакет, след като той предизвика сътресения на финансовите пазари, включително рязко понижение на стойността на паунда.

Байдън често критикува консервативната икономическа политика, свързвана в Съединените щати с бившия президент Роналд Рейгън и републиканците.

"Не бях единственият, който смяташе, че това е грешка", каза Байдън пред репортери по време на спирка в магазин за сладолед в Орегон, визирайки предложението на Тръс.

"Мисля, че идеята да се намалят данъците на свръхбогатите в момент, когато - така или иначе, просто мисля - не бях съгласен с тази политика, но това зависи от Великобритания, която трябва да направи тази преценка, а не от мен."

По-рано в събота новият британски финансов министър Джереми Хънт заяви, че някои от данъците в страната ще се повишат и са необходими трудни решения за разходите, като заяви, че Тръс е допуснала грешки, докато се бори да запази поста си малко повече от месец след началото на мандата си.