На специална пресконференция, организирана спешно в петък следобед, британският премиер Лиз Тръс потвърди това, което няколко британски медии съобщиха по-рано - финансовият министър Куази Куартенг е уволнен, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръс, която е на власт от едва 37 дни, посочи, че той ще бъде заменен от бившия външен и здравен министър Джереми Хънт.

Защо беше уволнен Куази Куартенг >>

Същевременно премиерът обяви промени в икономическия план на Куартенг, представен в края на септември и довел до истинска буря на финансовите пазари в страната. И в крайна сметка до отстраняването му.

На пресконференцията Тръс посочи, че корпоративният данък все пак ще бъде повишен до 25 на сто, както се предвиждаше, не обяви замразяването на действащата ставка от 19 на сто. Повишаването на данъка се очаква да влее в бюджета 18 милиарда лири.

Тръс заяви, че предишният минибюджетен план е отишъл "по-бързо и по-далеч", отколкото пазарите са можели да преглътнат.

"Трябва да действаме сега, за да уверим пазарите, че спазваме финансовата дисциплина", заяви Тръс. "Ще контролираме размера на държавна намеса, за да гарантираме, че парите на данъкоплатците са правилно изразходвани."

Премиерът беше подложена на натиск да промени курса на икономическия пакет, който разтревожи пазарите - предизвика срив на паунда, като някои инвеститори и собствените й законодатели я призоваха да отмени плана,

След изявата на Тръс в петък лирата спадна спрямо долара с около 1,2 на сто до 1,1198 долара, а двугодишните британски държавни облигации, т. нар. гилтове, минаха на негативна територия.

Куартенг се оказва най-кратко служилият британски финансов министър от 1970 г., а неговият наследник - Джереми Хънт - ще бъде четвъртият финансов министър на Великобритания, откакто страната се оказа във водовъртежа на енергийната и инфлационната криза.