Представители на синдикатите и правителството ще обсъдят по-късно днес въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители. По време на дискусията ще се обсъжда и бюджетът за 2024 г., каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Пред журналисти Манолов обясни, че са били поканени от министър-председателя Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев, за да обсъдят въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители.

Ние имаме мнение по този въпрос, отдавна имаме план, посочи Манолов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че КТ "Подкрепа" в никакъв случай не е против въвеждането на индивидуална осигурителна вноска, въпросът е как ще стане това.

Манолов определи като "фикция" твърдението, че държавата плаща осигурителните вноски на държавните служители. По думите му това не е вярно, плащат си ги работниците, държавата е само платец, но не е източник.

100% от осигуровките за държавните служители се поемат от държавата, т.е. от данъкоплатците, докато осигуровките за всеки зает в частния сектор се разпределят в съотношение 60 на 40 между работодателя и работника (служителя).

Работодателските организации отдавна предлагат държавните служители да започнат да внасят лични осигурителни вноски, като за целта еднократно да им се увеличат възнагражденията, така че да не почувстват спад в доходите. Така личните осигурителни вноски за сметка на служителя, които към момента поема държавата, ще се включат в неговата (повишена еднократно) заплата. Предлагат и осигуровките за държавните служители да се поемат не от републиканския бюджет, а от бюджетите на съответните ведомства, което ще ги дисциплинира. Според бизнеса така ще излязат на светло реалните им разходи (реалната им издръжка от страна на данъкоплатеца).