Министерството на енергетиката анализира възможността да предложи на Народното събрание намаляване на ДДС за електроенергията, както и промяна в Закона за енергетиката, според която фондът "Сигурност на електроенергийната система" също да може да се използва за компенсации при такива екстремни цени на електроенергията. Това каза в интервю за БТА служебният министър на енергетиката Андрей Живков. 

Той счита, че с програмата за компенсиране на бизнеса в размер на 110 лева на мегаватчас е отговорено адекватно на предизвикателствата. Сега парламентът може да надгради постигнатото с нови мерки.

Предвижда се да бъде предложено и разширяване на програмата от 110 лева за мегаватчас в помощ на бизнеса с включването в нея и на мрежовите оператори за техните технологични разходи. По този начин ще бъде минимизиран ефектът от очакваното увеличение на регулираните цени от 1 януари 2022 г. Намаляването на ДДС за електроенергията, което ще бъде предложено на Народното събрание, също ще има позитивен ефект върху цените, добави служебният енергиен министър.

Освен това Министерството на енергетиката е разработило и проект на енергийна стратегия на страната - една от основните критики към дейността на ведомството е именно липсата на такава стратегия.

Според служебния министър на енергетиката високите цени на тока сега не са резултат на спекула или на недостатък на дадени правила. Това важи за цяла Европа, не само за нашата страна. Проследявайки фючърсите на енергийните борси се очертава през втората четвърт на 2022 г. да има известно успокояване на пазарите. Но цените едва ли ще се върнат на равнищата си отпреди кризата, прогнозира Живков.