Заради възникналия дефицит, котировките на европейския газов пазар се увеличиха тази година между три и пет пъти, а през есента имаше и периоди, когато те бяха дори десет пъти по-високи от миналогодишните. Сега вече се знае какво ще е отражението на газовата криза върху крайните потребители: на 20-и ноември изтече срокът, в който доставчиците на газ и електроенергия бяха длъжни да обявят новите си тарифи от първи януари 2022-а.

Около половината от домакинствата в Германия се отопляват с природен газ, обслужват ги 684 национални, регионални и местни газови компании. За да бъде стимулирана конкуренцията между тях, правителството дава възможност на гражданите да си избират доставчика - както на газ, така и на електроенергия. За целта трябва само да се промени договорът - не се налагат никакви технически промени. Затова сайтовете, на които могат да се правят сравнения, са толкова популярни, а потребителските организации настойчиво призовават всички да се възползват от тази възможност.

Цените на газа са се увеличили с около 25 процента

От данните на сайта Check24 се вижда, че 603 газови компании вече са увеличили, или скоро ще увеличат, цените си средно с 26,2 процента. За домакинство с годишно потребление от 20 000 квтч това означава увеличение на разходите с 394 евро годишно (32,8 евро месечно). Пак от същия портал става ясно, че в момента средностатистическото домакинство плаща за отопление с газ към 1424 евро годишно.

Verivox е регистрирал през второто полугодие 463 регионални доставчици на газ, които са увеличили тарифите си средно с 21 процента. Оттам следва, че в следващите 12 месеца средностатистическото домакинство ще трябва да плаща за газ 305 евро повече (25,4 евро месечно).

Сайтът Switchup на свой ред е пресметнал, че 392 доставчици на газ са вдигнали или ще вдигнат от началото на 2022-а година цените - средно с 26,6 на сто. При това положение разходите за газ на четиричленно семейство ще се увеличат до 404 евро годишно (33,7 евро месечно).

Електроенергията е поскъпнала с около 10 процента

Що се отнася до тока, 266 компании са повишили или скоро ще повишат тарифите си средно с 9,4 процента, което за средностатистическо домакинство с годишен разход от 5000 квтч ще доведе до увеличение на разходите със 152 евро годишно (12,7 евро месечно), изчислява порталът Check24. За момента едно такова домакинство плаща 1573 евро годишно.

Verivox информира за 194 регионални енергийни компании, чиито тарифи се вдигат средно със 7 процента. Оттам следва, че тричленно домакинство, което изразходва по 4000 квтч годишно, ще плаща средно по 91 евро повече годишно (7,6 евро месечно).

Switchup изрежда 180 доставчици на електроенергия, които ще повишат цените си средно с 10,8 процента, които за четиричленно семейство ще доведе до допълнителни разходи за ток от 177 евро годишно (14,8 евро месечно).

Както пресмятат трите портала, средното увеличение е десет процента, а месечните разходи за ток ще се увеличат средно с 13 евро. Но пък има и клиенти, за които токът ще поевтинее - ако производителите на електроенергията не използват природен газ, а възобновяеми източници на енергия. Трябва да се има предвид също, че в Германия малка част от електроенергията се произвежда от природен газ - 14,4 процента в първото полугодие на 2021-а година.

Средната класа ще се справи с повишението, другите ще имат нужда от помощ

Увеличението на месечните разходи за газ с около 30 евро и за ток с 13 ще се превърнат в определено финансово бреме за германската средна класа, но то няма да е непреодолимо. А и може да се намали, ако се смени доставчикът - клиентите имат правото да прекратят действащия договор при увеличение на цената. Германските домакинства могат да избират средно между 142 доставчици на електроенергия.

Същевременно от потребителските централи препоръчват новите договори да не се сключват за повече от 12 месеца - тъй като се предполага, че през лятото ситуацията може да се нормализира и може условията след година да се окажат по-изгодни.

В потребителските централи смятат освен това, че домакинствата с по-ниски доходи ще имат нужда от целенасочена държавна помощ заради ръста в цените на тока и газа. И предлагат да се увеличат социалните помощи за наем, както и да не се изключват токът или газът при неплащане. "Не бива да се допуска заради тези скокове в цените на някого да му се наложи да мръзне", казва Клаус Мюлер от Федералното обединение на потребителските централи.