През последните дни британските шофьори панически купуват бензин и други горива, което води до дълги опашки, затваряне на бензиностанции и опасения, че лекарите и учителите няма да могат да стигнат до работните си места. В същото време министри постоянно успокояват, че във Великобритания няма недостиг на горива, въпреки че опашките пред бензиностанциите се увеличиха от края на миналата седмица.

По данни на компанията за пътна помощ и автомобилно застраховане RAC скокът на търсенето на горива е довел до бързо покачване на цените от миналия петък. Междувременно от британския търговец на дребно Halfords заявиха, че продажбите на туби и други съдове, които много шофьори използват за съхраняване на бензин и други горива, са се увеличили с 1656% през уикенда.

Гигантите BP и Esso Exxon Mobilс най-големите вериги бензиностанции бяха принудени още в петък временно да затворят свои обекти във Великобритания заради недостиг на шофьори на цистерни за горива, което се е отразило на техните вериги за доставки. Проблемът се задълбочи още повече в началото на новата седмица, след като потребителите използваха почивните дни, за да натрупат запаси от бензин. Според Британската асоциация на търговците на дребно на горива по бензиностанциите, някои оператори са съобщили, че до понеделник, 29 септември, 90% от техните обекти са се изпразнили.

Министърът на транспорта Грант Шапс каза пред Sky News във вторник, че пазарът "показва много ранни признаци на стабилизиране на наличните запаси по бензиностанции", въпреки признанието, че това все още не се е отразило на дългите опашки пред бензиностанциите.

Защо англичаните панически купуват бензин?

Според британското правителство, Великобритания има големи запаси от бензин и други горива. Министърът на околната среда на страната Джордж Юстис заяви пред Би Би Си в понеделник, че единствената причина бензиностанциите да останат без горива е, че хората купуват продукт, от който не се нуждаят в момента.

Паниката бе предизвикана заради логистичен проблем с доставката на горива до потребителите. Обединеното кралство има недостиг приблизително на 100 000 шофьори на камиони, което означава, че доставките на бензин и други горива са изправени пред сериозни смущения. Правителството е предприело стъпки за стабилизирането на веригата на доставките с включване на армията, за да помогне за доставянето на гориво по бензиностанциите, но сред потребителите остават опасения за справяне със ситуацията.

Всъщност голяма част от вината за хаоса се крие в "притеснението, притеснението, притеснението", според Катрин Янсън-Бойд, асистент по потребителска психология в Британския университет Ръскин.

"Паническото пазаруване обикновено се подхранва от появата на несигурност", каза тя пред CNBC във вторник. "Имахме много изследвания по време на [пандемията], които показват, че хората са били много притеснени, но със сигурност не са го осъзнавали. А това означава, че са имали основание да започнат да проявяват повишено безпокойство и загриженост."

Катрин Янсън-Бойддобавя, че "страхът да не се пропусне моментът" се задейства, когато хората прочетат и видят изображения с хора, които се подреждат пред бензиностанциите. "Хората си мислят:" Боже мой, ако всички други правят това, не трябва ли да го направя и аз?", обяснява тя.

"Те продължават да виждат, да четат и да чуват за това, но не получават решение. Както пазаруваха тоалетна хартия и други стоки от първа необходимост в началото на пандемията и рафтовете по магазините бързо се изпразниха, сега с бензина и другите горива е абсолютно същото. И преди имаше паника и нямаше решение.

Хората чувстваха, че трябва да направят нещо, дори да е неразумно, защото осъзнаваха, че ако не направят нещо, всичко ще се обърка. Затова те излизат и купуват стоки, дори когато нямат нужда от тях", обобщава преподавателката по потребителска психология пред CNBC.

Как реагира правителството

Правителството реагира веднага и обяви мерки за минимизиране на влиянието на прекъснатите доставки, като временни визи за шофьори на камиони и временно премахване на законодателните изисквания за конкуренцията в индустрията с горивата. Тримесечните визи обаче бяха критикувани като недостатъчни за привличане на чуждестранни шофьори, докато доставчиците на горива и министрите продължават да настояват, че проблемът не е в преработка и доставка на бензин.

"Докато правителството казва, не се паникьосвайте, няма дефицит, хората не чуват какво е решението", каза Янсън-Бойд пред CNBC. "Това, с което хората трябва да бъдат успокоени в тази ситуация, са добре обмислени решения, които ще ги убедят, че властите са се справили с този проблем. Но нищо от това не се случва. Тогава притесненията се повишават, което означава, че хората, за съжаление, ще продължат да са подвластни на ирационалното паническо пазаруване на горива."

Доминик Пилмайер, професор по маркетинг в Бизнес училището на Университета в Съсекс, също каза пред Би Би Си във вторник, че хората чакат с часове на опашки по бензиностанциите, защото са притеснени да не могат да ползват колите си, които са съществена час от тяхното ежедневие.

Пилмайере участвал в експеримент по време на пандемията, за да прецени какво може да предизвика паника у хората и установява, че самото показване на изобаржения на хора пред празни рафтове на супермаркетите е достатъчно, за да повиши притеснението им и усещането за задаваща се опасност.

"Когато хората видят такива снимки или видеа, това предизвиква реакция, а интензивността на реакцията зависи от това дали някога са били в подобна ситуация, чувствали ли са се уязвими и безпомощни и дали се притесняват, че ситуацията е по-голяма от личната им сила да я преодолеят притеснението", каза Пилмайер.

"В ситуация, в която знаете, че наблизо просто няма гориво, хората имат много силна реакция и изпитват желание да излязат и да потърсят бензиностанция, която все още обслужва клиентите. Така че в този смисъл правителството може да казва каквото си иска, но докато има снимки и видео с опашки пред бензиностанциите, това ще предизвика ирационална, но защитна реакция."

От какво беше предизвикат дефицитът

Проблемът с доставката на гориво по бензиностанциите всъщност не е причинен от дефицит на бензин, а от сериозен недостиг на водачи на камиони.

Британската асоциация на шофьорите на камиони е пресметнала, че във Великобритания има недостиг на 100 000 шофьори на камиони, което се дължи на различни фактори, включително промени в регулацията на заетостта и пандемията, както и на Brexit.

Оценката на отрасловия анализаторски център Driver Require изчислява, че 15 000 шофьори на камиони от ЕС са избягали от Обединеното кралство по време на пандемията с Covid-19.

Самата пандемия попречи във Великобритания да се появят повече нови шофьори. Според медии на Острова, само 15 000 души са успели да завършат обучението си за водачи през 2020 г., което е с 25 000 по-малко от предходната година.

Британското правителство се опита да намали въздействието от изтичането на шофьори от Великобритания към ЕС, като въведе временни визи. Но без обучение или наемане на шофьори, които да запълнят празнотата в дългосрочен план, експертите са притеснени, че кризата с горивата ще продължи.

"Честно казано, страната не е готова да задоволи желанието на хората да купуват за един ден пет пъти повече гориво, отколкото купуват за цяла седмица. Това просто наруши нормалната работа на веригата за доставки. Много е трудно да се отговори на това търсене за много кратък период от време", обобщава Джо Армитаж, водещ анализатор за британската политика в Global Counsel, пред CNBC във вторник.