Недостигът на шофьори във Великобритания доведе до големи опашки по бензиностанциите, поради опасения, че ще бъде засегнато снабдяването с горива. Властите призоваха хората да не се запасяват панически, включително в туби, и по възможност да отложат зареждането.

Британското правителство ще оповести в неделя подробностите от план, който предвижда издаване на временни визи за наемане на работници от чужбина за решаване на кризата.

Огромни опашки се извиват пред бензиностанциите. Това от своя страна затруднява изключително много движението по пътищата, защото опашките блокират възлови кръстовища.

Вижте снимки >>

Някои вериги бензиностанции наложиха лимит върху зареждането. Има и напълно затворени бензиностанции.

Правителството заяви, че в рафинериите има достатъчно гориво. Някои бензиностанции обаче са затворени. Според властите не работят под един процент от тези търговски обекти, а в мрежата има "достатъчни количества за нормално ползване по това време на годината". Най-голямата верига отчита, че 20 от нейните 1200 бензиностанции са затворени, а в между 50 и 100 обекта липсва поне един вид гориво.

Снимка: AP/БТА

С наближаването на Коледа недостигът на шофьори на Острова създава риск и от дефицит на други стоки, включително храни. Има идея и за привличане на кадри от армията.

"Със сигурност трябва да допуснем квалифицирани шофьори от чужбина, но това е краткосрочно решение. В дългосрочен план се нуждаем от помощ при обучението за набирането на нови шофьори, за изпитите, които са болезнено бавни. Трябва да подобрим и обектите за шофьори на камиони. Много хора са отблъснати от дългите работни часове, лошите условия за отдих и недостатъчното заплащане", каза Род Маккензи от Асоциацията за пътни превози.

Младите хора избягват професията - средната възраст на тежкотоварните шофьори във Великобритания е 55 години.

След късна среща снощи правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина.

Мярката ще бъде само временна за определен период и ще има таван на допусканите в страната чужденци. Някои медии спекулират, че ще бъдат издадени около 5 000 временни визи.

Снимка: AP/БТА

По данни на Асоциацията на тежкотоварните превозвачи обаче в страната има недостиг от 100 000 шофьори, което засяга много сектори, но най-тежко - хранително-вкусовата промишленост.

Снимка: AP/БТА

Брекзит и пандемията от коронавирус се посочват като основни фактори за липсата на работна ръка.

Правителството трудно взе решението за визите, защото това е именно против неговата нова имиграционна политика да не се разчита на евтина работна сила от чужбина и да се обучават местни кадри.

Властите призоваха хората да не се запасяват панически, включително в туби, и по възможност да отложат зареждането

Снимка: AP/БТА

Правителството може да изпадне в още по-трудно положение с този прецедент, защото и други затруднени сектори могат да поискат по-специално отношение.