Транспортният министър Грант Шапс каза на британците да се държат нормално, когато зареждат гориво. По думите му няма недостиг на гориво и правителството е предприело мерки да компенсира недостига на шофьори на цистерни, които зареждат бензиностанциите, предаде Ройтерс.

През последните дни по бензиностанциите се оформиха големи опашки от автомобили. Някои хора чакаха с часове да напълнят резервоарите си, след като петролни компании съобщиха, че недостигът на шофьори създава проблеми с транспортирането на гориво.

"Има предостатъчно гориво, няма недостиг на гориво в страната", каза той в ефира на телевизия "Скай нюз".

Така че най-важното нещо е хората да продължат да се държат нормално, да зареждат колите си, когато обичайно го правят. Така няма да има опашки и недостиг по бензиностанциите, добави той.

Поради острия недостиг на работна ръка Великобритания се вижда принудена да издаде 10 500 работни визи за чужденци. Така страната се надява да привлече 5000 шофьори на тежкотоварни камиони и 5500 работници за други браншове - например за кланиците, обяви министерството на транспорта в Лондон. Визите ще се издават от месец октомври, подчерта министър Грант Шапс.

Но бизнес лидери предупреждават, че това е временна мярка и няма да реши проблема с недостига на работна ръка, който ще се усети и в други сектори, в това число в търговията на дребно преди Коледа.