Под натиска на лявото крило на демократите американските здравни власти наложиха вчера нов мораториум върху изселването на наематели, като се позоваха на рисковете за общественото здраве в разгара на коронавирусната пандемия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Появата на варианта Делта доведе до бързо ускоряване на заразяванията в САЩ, поставяйки повече американци в най-голям риск, особено ако не са ваксинирани", коментира Рошел Валенски, която ръководи Центровете за контрол и превенция на заболяванията, основната федерална здравна служба на САЩ.

"Този мораториум е подходящата мярка, за да останат хората вкъщи, а не да се струпват на места, където се разпространява Covid-19", обясни тя.

Мораториумът ще остане в сила до 3 октомври. Предходният мораториум, въведен през септември 2020 г., изтече на 31 юли.

През юни обаче Върховният съд реши, че евентуалното подновяване трябва да бъде прието от Конгреса, а не от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Новият мораториум може да бъде оспорен по съдебен ред, но "вероятно ще остави допълнително време", за да получат наемателите средствата, отпуснати през февруари от Конгреса като помощи, за да си плащат наемите, изрази надежда президентът Джо Байдън.

Тези плащания се забавят по-специално вследствие на бюрократични процедури. Така сред наематели в затруднение са разпределени само 3 милиарда от изпратените в отделни щати и местни органи на властта 25 милиарда долара. Общата гласувана сума е 46 милиарда долара.

От известно време в лявото крило на демократите се разгаряше недоволство от президента, обвиняван, че не е намерил решение на въпроса навреме. Кори Буш от Камарата на представителите, самата тя с опит на останала без дом, протестираше от петък пред Капитолия, призовавайки Конгреса и Белия дом да действат незабавно, тъй като 11 милиона души са застрашени да бъдат изселени от жилищата си.

"Днес нашето движение преобърна планини", коментира тя вчера в Туитър новия мораториум