Очаква се новоизбраният президент Джо Байдън да номинира Джанет Йелън за министър на финансите, съобщиха американските медии.

Ако номинацията й бъде утвърдена от Сената на Конгреса, тя ще стане първата жена на поста на министър на финансите на САЩ.

74-годишната Джанет Йелън беше и първата жена начело на Управлението за федерален резерв в периода 2014 г. - 2018 г. и също така реномиран икономист.

Йелън е икономист-прогресист, специалист по разрешаване на проблемите, свързани с безработицата, ангажирана е с борбата срещу климатичните промени и подкрепяща идеята за бюджетно подпомагане, посочва Франс прес.

Номинацията й ще дойде в момент, в който първата икономика в света трудно излиза от коронавирусната криза, а милиони американци са без работа, докато създаването на работни места се забавя. Йелън е завършила университетите Браун и Йейл. Мандатът й от четири години начело на УФР бе белязан от подобряване на пазара на труда и от исторически ниски водещи лихви.

Йелън неотдавна се обяви за повече отпуснати от Конгреса средства за борба с безработицата и за задържане на повърхността на малките компании в кризата.

Доналд Тръмп наруши традицията на Вашингтон, когато реши да не назначи Джанет Йелън за втори четиригодишен мандат във Фед. Започвайки от Бил Клинтън през 90-те, ръководителите на УФР, назначени от предшествениците на президента, продължаваха да са начело на американската централна банка - като опит за деполитизиране на банката, отбеляза Би Би Си.