Джо Байдън ще наследи осакатена икономика, която така и не се възстанови напълно от коронавируса, а може и да пострада повече с увеличаването на случаите, информира Асошиейтед прес.

Каква е ситуацията в момента?

Десетки милиони остават без работа, а растящият брой на съкращенията ги превръща от временни в постоянни. Същевременно родителите не могат да се върнат на работа, тъй като детските центрове са затворени. 

Ресторанти и магазини изчерпват последните си кешови резерви, а мнозина предприемачи се чудят дали следващата седмица няма да бъде последната за бизнеса им. Изчисленията сочат, че през септември всеки шести ресторант вече е закрит.

Според анализаторите Байдън ще се изправи пред американско общество, което има значително разминаващи се възгледи за финансовото си благополучие. От една страна това са семействата с високи доходи, които се справят сравнително добре с кризата, а от другата - хора с доста по-ниски доходи, поставени в ситуация на засилващи се икономически рискове.

Донякъде ситуацията е повторение на времето, когато Байдън стана вицепрезидент в разгара на финансовата криза от 2008-2009 година. Сега обаче може би са на разположение по-малко инструменти и начини за политическо влияние, за да се изпълнят належащите задачи - овладяване на вируса и задействане на икономическия растеж.

Очаква се Байдън да влее достатъчно държавна помощ, за да подпомогне работниците, бизнеса, щатските и местни власти, без със сигурност да има достатъчно партньори в Конгреса, споделящи притесненията му, предаде БТА.

Всички тези фактори могат да се окажат решаващи за това дали президентството му ще се бъде успешно.

Все още не се знае дали победата на Байдън е достатъчна, за да даде на демократите предимство в Сената и съответно да разчисти пътя към необходимото финансиране. Това може да означава, че всеки опит да се осигури нова помощ за икономиката може да зависи от републиканците, които и без това преди изборите вече изразиха притеснения от увеличаващия се бюджетен дефицит.

Икономистът от банка "Голдман Сакс" Алек Филипс предупреди миналата седмица, че който контролира Сената, ще определи, колко допълнителна помощ ще бъде одобрена. Експертът обясни, че контрол на републиканците означава пакет стимулиращи мерки за под 1 трлн. долара, а при демократично мнозинство в Сената с Байдън в Белия дом - мерки за 2,5 до 3 трлн. долара.

Президентът на УФР Джероум Пауел коментира, че темпът на икономическото възстановяване ще зависи от одобряването на повече помощ. Той обаче допълни, че динамиката на икономика вероятно ще отразява и развитието на епидемията.